Защо Head остана с Шарапова?



19-03-2016 16:51 | Tennis24.bg

Много приятели на тениса не спират да си задават въпроса „Защо „Хед“ подкрепи и остана с Шарапова“ след допинг скандала?“ Това решение изглежда наистина доста спорно – компания подкрепя професионален спортист, който е заплашен от огромно наказание и дори край на кариерата след употреба на допинг. Всеки друг би се разграничил с такъв спортист. Но не и „Хед“. Те практически направиха двойно извъртане в отношенията си с Шарапова преди каквото и да било наказание да бъде обявено.

Това решение предизвика повдигане на веждите у някои, но това е от перспективата на близкото бъдеще. Тенисът е един малък свят, който щеше да е анонимен, ако не беше контекстът на ситуацията. „Не съм изненадан, че „Хед“ не се оттеглиха и заеха стабилна позиция. Има много смисъл в това“, казва един от бившите изпълнителни директори на производителя на тенис ракети, запазил анонимност.

Ето и причините:

Реакцията на спонсори като „Найк“ (които си оставиха отворена вратичка за възстановяване на отношенията, след като всичко приключи), „Порше“ и „Таг Хойер“ бяха решителни и крайни. И трите компании решиха да се разграничат от Маша. Същото отношение дойде и от Обединените нации. Не е невероятно обаче тя да намери неопровержими доказателства в полза на твърдението, че е имала нужда от мелдониума по здравословни причини. Тогава ще се върне „на бял кон“.

Истината е, че и трите компании вече не са обвързани с Шарапова. „Порше“ и „Таг“ са луксозни марки, които имаха ангажимент с Маша само, защото е красива победителка, а не защото играе тенис. Така, че тя запазва стойността си за тях, дори и да не играе тенис. Дори „Найк“ може все още да печели от едно сътрудничество с рускинята. Но това не е Тайгър Уудс, където един цял спорт – голфът, е обвързан само с един спортист. „Найк“ облича куп други топ тенисисти, а тенисът е всъщност много малък дял от спортната империя на „запетайките“.

Без съмнение марките ще понесат загуби от загубата на най-високо платената спортистка в света и случващото се с нея ще навреди на имиджа им. Всичко зависи от срока на наказанието й и дали ще успее да се върне на нивото, на което беше преди скандала.

Но ако тя отново докаже, че е успешна, както винаги досега и се измъкне, дори с оправданието, че четенето на електронната поща е сложно, е много вероятно да спечели много от всичко това. Освен това, кой не обича историите за завръщането?! Още повече, когато тя е свързана с едно красиво лице.

Точно от перспективата на варианта за крайна победа сътрудничеството с „Хед“ е най-важно. Всеки, който се порови малко, може да види коментарите навсякъде, че Шарапова е измамничка, че цял живот е печелила неправомерно и дори мелдониумът да е забранен едва от тази година, употребата му противоречи на духа на спорта и честната игра. Ако съдим от думите й на пресконференцията в Лос Анджелис и познавайки нейната гордост и достойнство като състезател, можем да сме сигурни, че няма нещо повече, което да иска, освен да се върне и да докаже, че е невинна.

Ако е възмутена от оттеглянето на подкрепата на „Найк“, Шарапова може да се върне и да се насочи към друга марка за екипировка. В момента това изглежда наистина като научна фантастика. От друга страна, тя е в края на кариерата си. Играе с „Хед“ от пет години и компанията има ограничено време да я ползва и почти никакъв интерес да се отказва от нея. Освен това, тя не би имала шанс да си намери друг спонсор – „Уилсън“, „Йонекс“ и „Баболат“ са претоварени, а „Принс“ и „Дънлоп“ не могат да си позволят услугите й. Така че лоялността на „Хед“ ще бъде оценена още по-високо и спасява Шарапова.

Което ни връща на въпроса – какво печели „Хед“. В списъка на фирмата има само още една топтенисистка – Роберта Винчи, която е сред първите 10 в световната ранлиста. Следващата е едва 22-рата Слоун Стивънс, която още има да се доказва. Шарапова освен това има доживотен договор за дизайн на чанти за компанията. „Хед“ наистина не може да си позволи да изгуби рускинята, с увреден или не имидж“, казва бившият служител на фирмата. Освен това едно евентуално наказание би облекчило бюджета на компанията, тъй като почти сигурно в контракта има клауза за бонуси при успехи. Със сигурност има и други глоби, които Маша ще понесе. Всъщност, когато „Найк“ остана зад Тайгър Уудс след секс-скандалите му, се оказа, че компанията сериозно е орязала парите му.

Няма доказателства, че „Хед“ вървят по същия път и се радват на спестените пари по договора си с Маша. Генералният директор Йохан Елиаш има репутацията на човек, който винаги защитава своите звезди. Той не само не изостави рускинята, а обяви, че те не трябва да бъде наказвана, но си позволи да продължи договора на „Хед“ с Шарапова. От бизнес гледна точка, той трупа капитал от добра воля, който след време ще обърне в пари.

Няма съмнение, че мениджърът смята, че отливът на клиенти ще бъде минимален. Вярно, друг играч на „Хед“ – Анди Мъри, яростно настоява за наказание на Шарапова и за повече проверки за допинг. Но професионалните тенисисти и аматьорите в този спорт си приличат по едно – те са болезнено привързани и лоялни към екипировката си.
Освен това Елиаш си остави вратичка с изявленията си. Той настоява за доказателства за историята на заболяването й, за дозировката на мелдониум. А ако все пак се окаже, че не е имала медицинска нужда от него, от „Хед“ могат да я обвинят в лъжа и да я отрежат.

Но дотогава „Хед“ ще стиска палци на Шарапова да бъде оневинена и наказанието й да бъде леко. Ако се има предвид историята с наказанията до момента и важността на Маша, никой няма да бъде изненадан, ако наказанието наистина е леко и тя се върне на корта още преди края на годината. Може да оптимистично, но „Хед“ са заложили на това.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини