Дел Потро се завърна от ада, пети мач ще определи шампиона



27-11-2016 20:09 | Tennis24.bg

Станко Димов, пратеник на Tennis24.bg в Загреб

Пети двубой ще определи новия шампион за Купа „Дейвис”. Това стана факт, след като Хуан Мартин Дел Потро направи вдъхновяващ обрат от 0:2 до 3:2 сета в двубоя с Марин Чилич. Аржентинецът се наложи с 6:7 (4), 2:6, 7:5, 6:4, 6:3 след близо 5 часа битка в „Арена Загреб” и за първи път в своята кариера осъществи обрат от 0:2 до 3:2 сета.

По този начин изходът на финала ще бъде решен от Иво Карлович и Федерико Делбонис, които ще излязат на корта до минутки. От своя страна Чилич има за какво да съжалява, тъй като във финалния пети сет имаше пробив преднина, който обаче не успя да съхрани и в последствие регистрира 9-а загуба от 11 дуела с Дел По.

ГАЛЕРИЯ ОТ ДВУБОЯ ВИЖТЕ ТУК!

Марин Чилич започна вдъхновяващо срещата и след ранен пробив поведе с 3:0 гейма. Местният любимец спечели 12 от първите 14 точки в двубоя и едва ли можеше да стартира по-убедително. Постепенно Дел Потро стабилизира играта си и на свой ред успя да пробие подаването на съперника си. Това се случи в 7-ия гейм, а малко след това аржентинецът изравни за 4:4.

До края на сета двамата бяха убедителни на сервис и заслужено се стигна до тайбрек, където Чилич отново първи натисна газта и поведе с 5:0 точки, след което се наложи със 7:4, реализирайки третия си сетбол.

Още в първия гейм на втората част Чилич имаше възможност да пробие, но Дел Потро успя да се измъкне от деликатната ситуация. Хърватинът обаче играеше значително по-уверено и логичното се случи в 5-ия гейм, когато Чилич направи брейк за 3:2, възползвайки се от двойна грешка на Дел Потро при точката за пробив. От тук до края на сета световният №6 не загуби дори гейм и затвори частта с 6:2.

В третия сет Дел Потро подобри значително нивото на играта си и това даде резултат. Още в началото аржентинецът стигна до две последователни точки за пробив, но с няколко добри начални удара Чилич се спаси. В 12-ия гейм, когато сервира за място в тайбрек, хърватинът допусна изоставане 0:40. Той успя да спаси първите два сетбола, но при третия Дел Потро се наложи с успешна атака в близост до мрежата – 7:5 за аржентинеца. И тук започна големият обрат в мача.

По сходен начин се разви и четвъртият сет. Отново изключително равностойна игра и късен пробив за Дел Потро в десетия гейм, който му донесе успех в сета и прави мача във финална пета част. В нея Чилич проби на старта, но Дел Потро с рибрейк изравни за 1:1. В осмия гейм аржентинецът направи ключов брейк, който беше затвърден с гейм на 0 и обратът стана факт след 4 часа и 53 минути игра в „Арена Загреб”. В последните минутки хърватинът видимо изоставаше и във физически аспект, което се оказа пагубно за надеждите му в мача.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини