Симфония №90



20-03-2017 01:10 | Николай Драганов

Живата легенда на мъжкия тенис Роджър Федерер спечели титла №90 в своята кариера след успех с 6:4, 7:5 над своя сънародник и добър приятел Стан Вавринка на финала на турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс.

 

35-годишният Федерер спечели 25-ти трофей от категория "Мастърс" и общо 90-ти в ATP, както и втори за 2017 година. По-рано през сезона той успя да грабне титлата и от Australian Open, която бе под №18 за него в турнири от Големия шлем. Пред Федерер в Откритата ера са двама тенисисти - Иван Лендл с 94 и Джими Конърс със 109 титли. 

 

Маестрото води с 20:3 в преките двубои с Вавринка, като го побежда за втори път през този сезон, а първият им мач бе именно в Мелбърн на полуфиналите.

 

Тазгодишният успех в Индиън Уелс донесе на Федерер пета титла от тази надпревара, изравнявайки по този показател Новак Джокович. Роджър е шампион тук и през 2004, 2005, 2006 и 2012 година, а през този сезон стана и най-възрастният играч, печелил "Мастърс" титла. Вавринка пък се провали в опита си да спечели втори трофей от категория "Мастърс", като за първи и единствен до момента път стори това преди три години в Монте Карло, побеждавайки именно Федерер.


Любопитна подробност е, че само един играч в историята е успявал да спечели трофея в Индиън Уелс без да е част от Топ 4 в ранглистата към настоящия момент - треньорът на Федерер, Иван Любичич, през 2010 година. Маестрото обаче показа, че понякога класирането в ранглистата не отразява реално мястото, на което се намира един тенисист в елита на световния тенис. Федерер пропусна втората половина на миналата година поради контузия, но след завръщането си през този сезон е играчът в най-добра форма, което личи не само от играта, но и от резултатите му. 

 

Първият сет на финалния двубой стартира изключително равностойно, като и двамата финалисти почти не даваха шанс на съперника да си помисли да разколебае сервиса им. Първи обаче трепна Вавринка, не без "помощта" и на Федерер, който стигна до първата си точка за пробив при 5:4 в своя полза. Последва феноменално дълго разиграване, а нервите на Роджър се оказаха по-здрави и това му донесе сета.



На старта на втората част по-възрастният от двамата швейцарци допусна първия си пробив на турнира, като изостана с 0:40, спаси първите две точки за пробив, но при третата Вавринка се възползва. Радостта му обаче не трая дълго - още в следващия гейм той трябваше да спасява две точки за пробив и макар да успя да се справи, в четвъртия гейм Федерер взе своето - 15:40 и пробив за 2:2. Мачът отиваше към тайбрек, но Федерер нямаше намерение да остава още дълго на корта. Той се добра до точка за пробив при 6:5 в своя полза, посрещна отлично, изтласка Вавринка от корта, нахлу към мрежата и с лекота завърши мача в своя полза.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини