Антъни Генов: Зарязах футбола, когато баба ме заведе на корта



24-05-2017 13:17 | Tennis24.bg

Левичарят от България – така можем да опишем с две думи един от най-добрите ни тенисисти при юношите Антъни Генов, още повече че един ден той се надява хората да се наслаждават на играта му толкова, колкото на неговия идол в спорта Рафаел Надал. Младокът е роден в София преди 15 години, но се запалва по тениса в Димитровград, където преди често гостува на баба си през лятото. Именно на нея той дължи кариерата си. Когато е на 8 г. жената не могла да се примири, че внукът й мързелува през ваканцията и го завела на кортовете в нейния град. Това било достатъчно на малчугана, за да не се раздели с ракетата до сега. Самият Антъни определя себе си като нервак и луда глава, но се опитва да контролира това, защото му пречи в спорта. Израстването си пък смята, че дължи на испанската академия „4slam”, в която се готви от почти 2 години и е една от най-добрите й ракети при юношите. Там той тренира редом с Карен Хачанов, Андрей Рубльов и други млади таланти, които вече се справят доста добре при мъжете. Когато е в България обаче Антъни се възползва от опита на бившия ни национал за „Купа Дейвис” Радослав Лукаев. Той ще е до него и по време на държавния шампионат до 16 г., който започва на 30 май на кортовете на Левски в София. Как става така, че тийнейджърът зарязва футбола и се отдава на тениса, защо преди време е дисквалифициран по време на мач и имат ли поле за развитие младите тенисисти у нас – това разказа специално за Viasport.bg Генов.
 
- От колко годишен започна да играеш тенис и защо?
- Започнах да се занимавам с това на 8 години. Баща ми е от Димитровград и едно лято, когато бях там при баба ми и мързелувах, тя реши да ме запише на тенис. Избра го случайно. Просто бяхме една група деца, които познавах там и всички се записахме заедно да тренираме. На мен много ми хареса и така се започна. Родителите ми бяха много учудени, когато след това им казах, че искам да продължа с тениса и в София. Тяхната работа беше на Овча купел и за това започнах в Славия. Тренирах там половин година. В началото на кариерата ми изкарах и половин година в тенис академията в Лос Анджелис (САЩ) при Димитър Язаджиев. Всъщност там научих английски още като малък. Язаджиев ми каза, че ако искам да продължа с тениса в София е най-добре да го направя в клуб 15-40. И така отидох там. Започнах често да сменям треньорите, защото по това време не бях от най-добрите и исках да намеря играта си. Винаги обаче бях позитивно настроен и вярвах, че един ден ще стана добър, но не съм очаквал, че ще стигна чак такова ниво.
 
- С какво те впечатли Радослав Лукаев и остана да тренираш при него по-дълго?
- Радо много ме мотивираше и беше зад гърба ми във важните и трудните моменти. Много си говорим. Когато заминах за чужбина, защото аз тренирам в академията „4slam” в Испания, си мислех, че няма начин да продължим заедно. Чувствах се така, все едно съм избягал от него, предал съм го. Но когато говорихме за това той ми каза, че за него съм избрал най-правилния път, защото Радо иска да се развивам, да вървя напред. Разбрахме се много добре и сега, когато се прибирам в София, тренирам с него.
 
- От колко време си в Испания и каква е разликата с България?
-  Аз заминах за Испания преди около година и половина. Една от разликите е, че всички треньори искат най-доброто за теб. В България, според мен, можеш да се готвиш до 12-13-годишна възраст, но след това няма кой да те научи на повече и трябва да отидеш в чужбина, за да вървиш нагоре. В моята академия имаше много деца, които бяха по-добри и са по-големи от мен, но вече ги настигнах. Там тренирам наравно с някои доста добри млади тенисисти. Има много руснаци, сред които и Андрей Роблев. Академията е на Гало Бланко, Фернандо Фисенте и Хайро Веласко.

- Колко време на ден тренираш в Испания?
- По около 6 часа – 3 часа на корта и още толкова – физическа подготовка. Хубавото е, че последната е много разнообразна. В академията почти всеки ден треньорът е различен, което ти помага да научиш различни неща от всеки един от тях – един ти показва бекхенд, друг – сервис и можеш да вземеш това, което на теб ти трябва. Тренира се от понеделник до петък, в събота – по желание, а неделята е за почивка.
 
- Коя е любимата ти настилка?
- Най-много харесвам клея, но и на твърдата ми е добре. На мен червената настилка ми допадаше още от България, защото повечето кортове са такива и съм свикнал, не е само от испанската школовка. На трева обаче никога не съм играл, не съм имал тази възможност, но много искам да изляза на такъв корт.
 
- Как съвместяваш училището с тренировките в Испания?
- Аз съм ученик в спортно училище „Юрий Гагарин” в Бургас, където съм на индивидуален план. Уча уроците в интернет и след това си взимам изпитите у нас. Има една много добра учебна платформа в България – „Уча се”, която предлага онлайн преподаване и това страшно много ми помага.
 
Цялото интервю с Антъни Генов прочетете ТУК!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини