Какво трябва да знаем за Australian Open



12-01-2018 13:16 | Станко Димов

В понеделник започва 106-ото издание на австралийския шампионат, който води началото си от 1905-а година. За 50-та година надпреварата е под името Australian Open, а в общо в турнирите от Големия шлем това е надпревара №200 в Откритата ера на тениса. „Мелбърн Парк“ приема турнира за 31-а година. За първи път надпреварата се проведе там през 1988-а, когато мястото беше известно като „Флиндърс Парк“. Шампионите на единично при мъжете и жените тази година ще получат чек за 4 млн. австралийски долара, както и по 2000 точки за ранглистата.

Какво се случи в турнирите от Големия шлем през 2017?
Миналият сезон мина под диктовката на Рафаел Надал и Роджър Федерер, които обраха всички титли от Шлема за първи път от 2010-а година. В Австралия Федерер победи Надал и стана първият мъж в историята, който има 5 или повече трофея от 3 от турнирите от Големия шлем. Няколко месеца по-късно на „Ролан Гарос“ Надал победи Вавринка и стана първият в историята, който печели за 10-и път някой от турнирите от Шлема. Освен това той измести Пийт Сампрас от второто място в класацията по брой спечелени трофеи от Шлема.

На Уимбълдън, Федерер победи Марин Чилич и спечели за 8-и път трофея от „Ол Ингланд Клъб“, като по този начин задмина Пийт Сампрас и Уилямс Реншоу по брой титли на Уимбълдън. В последния мейджър турнир за годината Рафаел Надал победи в три сета Кевин Андерсън и вдигна за трети път титлата от US Open. На Мастърс 1000 турнира в Париж през ноември Матадора си гарантира първото място в света поне до края на годината.  

20 за Федерер?
Ако спечели титлата в Мелбърн, Роджър Федерер ще закръгли бройката си в Шлема на 20 и ще стане първият мъж и четвъртият човек, който е печелил 20 или повече титли от Големия шлем. До момента това са постигали само Маргарет Корт (24), Серина Уилямс (23) и Щефи Граф (22). При титла Федерер за втори път в кариерата си ще защити успешно трофея от Australian Open. Той го стори и през сезон 2007.  

Надал гледа към историческо постижение
Не само Роджър Федерер може да пише история при триумф в Мелбърн. Ако титлата отиде при Рафаел Надал, то той ще стане първият тенисист в Откритата ера и едва третият в историята, който е печелил поне по 2 пъти всички турнири от Големия шлем. Единствено Рой Емерсън и Род Лейвър могат да се похвалят с подобно постижение.

И още нещо любопитно. Надал може да стане едва 6-ият тенисист в Откритата ера, който печели Australian Open, след като е триумфирал на US Open предишния сезон. До момента това са постигали Андре Агаси (1994-95, 1999-2000), Новак Джокович (2011-12, 2015-16), Роджър Федерер (2005-06, 2006-07), Пийт Сампрас (1993-94, 1996-97) и Кен Розуел (1970-71).

Битката за №1 в ранглистата
Рафаел Надал и Роджър Федерер са единствените, които са включени в битката за първото място в света по време на Australian Open. Ако достигне до четвъртфиналите в Мелбърн, Рафаел Надал ще си гарантира запазването на лидерската позиция в света. Единственият шанс на Федерер да го свали от върха е, ако успее да спечели трофея, а Надал отпадне преди четвъртфиналите.



Шампионско завръщане
Новак Джокович и Стан Вавринка ще се завърнат на корта на Australian Open, след като и двамата не са играли от месеци. Двамата пропуснаха US Open 2017, като по този начин сложиха край на сериите си от последователно участие в основна схема на турнирите от Големия шлем. Джокович имаше 51 поредни участия (започнали от Australian Open 2005), а Вавринка 50 („Ролан Гарос“ 2005).

Ще спечели ли Джокович седма титла?
След като спечели трофея през 2008, 2011, 2012, 2013, 2015 и 2016-а, Джокович дели рекорда за най-много титли в Мелбърн заедно с Рой Емерсън. Ако пък Федерер спечели титлата, той ще се присъедини към двамата на върха с по 6 трофея.

Освен това Ноле може да стане едва 8-яит в историята, който е печелил един турнир от Големия шлем поне 7 пъти. Лидер в тази класацията е Рафаел Надал и 10-те му триумфа на „Ролан Гарос“. Конкретно в Австралия, Новак Джокович и Роджър Федерер държат рекорда за най-много участия на финал – по 6.

Надеждата на домакините
Ник Кириос е голямата надежда на домакините, които очакват да видят първия си шампион на единично след Марк Едмондсон през 1976-а. Едмондсон е и единственият непоставен тенисист, който е печелил титлата в Мелбърн.

Димитров е на прага на пробив в Шлема
Световният №3 Григор Димитров ще се опита да спечели първата си титла от Шлема при 30-ото си участие в турнир от подобен ранк. Ако спечели в Мелбърн, той ще се прекъсне серията. Повече участия в турнири от Шлема от активните тенисисти без титла от него имат Томаш Бердих (57), Ришар Гаске (53), Гаел Монфис (44), Сам Куери (44), Жо-Вилфред Цонга (40), Джон Иснър (39) и Кевин Андерсън (35).



Най-млад шампион от десетилетие
Ако спечели Australian Open, световният №4 Александър Зверев ще стане най-младият шампион в турнир от Големия шлем след Новак Джокович, който триумфира за първи път в Австралия през 2008-а, когато беше на 20 години и 250 дни. Ако спечели титлата този сезон, Зверев ще го направи на 20 години и 283 дни.

Федерер доближава Хюит
Роджър Федерер ще участва на Откритото първенство на Австралия за 19-и път. Единствено Лейтън Хюит има повече участия в Мелбърн – 20. Общо в турнирите от Големия шлем за Маестрото това ще бъде 72-о участие, което е абсолютен рекорд. Друго постижение на Федерер – от 65 последователни участия в Шлема, е сериозно застрашено. В Мелбърн Фелисиано Лопес ще излезе в мейджър турнир за 64-и последователен път. Още тази година испанецът може да задмине Федерер, ако не пропусне „Ролан Гарос“ и Уимбълдън.

Защита на титлата
Историята показва, че на Откритото първенство на Австралия, заедно с това на САЩ, е най-трудно шампионът да защити трофея. Това се е случвало едва 12 пъти. На „Ролан Гарос“ случаите са 18, а на Уимбълдън – 18.



Добрата подготовка не гарантира успех
Стан Вавринка и Новак Джокович са единствените в последното десетилетие, които спечелиха турнир преди да триумфират в Мелбърн. Швейцарецът спечели в Ченай през 2014-а, след което в Мелбърн вдигна първата си титла от Шлема. Джокович пък вдигна купата в Доха през 2016-а, след което спечели Australian Open за шести път.

Територия на близнаците
Боб и Майк Брайън държат рекорда за най-много титли на двойки в Откритата ера – 114. Освен това те са лидери по трофеи от Големия шлем – 16, като са достигнали до най-много финали в Шлема – 30.
Australian Open е техният най-успешен турнир, където те имат 6 трофея. За сравнение с триумфите им на „Ролан Гарос“ (2), Уимбълдън (3) и US Open (5). Боб и Майк ще се опитат да се класират за 11-и път на финал в Мелбърн и да спечелят титлата за 7-и път.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини