Революция в Купа Дейвис



26-02-2018 18:19 | Станко Димов

От ITF (международна федерация по тенис) обявиха днес планове за 25-годишно партньорство, с 3 млрд. долара инвестиции с инвестиционна група „Космос“, която ще трансформира турнира за Купа „Дейвис“ и ще генерира значителни приходи за глобалното развитие на тениса.

Бордът на директорите на ITF, част от който е и президентът на БФТ Стефан Цветков, одобри единодушно предложение за създаване на нов формат на Световната група в Купа „Дейвис“, който ще се провежда в края сезона, в рамките на една седмица, и ще определя новия носител на трофея, за който ще спорят 18 държави. Събитието ще бъде организирано от „Космос“, в партньорство с ITF.

Основател и президент на „Космос“ с Жерар Пике, футболната звезда на Барселона и националния отбор на Испания. Той е подкрепен от Хироши Микатани, президент и изпълнителен директор на „Ракутен“, компания за електронна търговия, базирана в Токио.

Инвестицията от „Космос“ ще включва значително увеличение на наградните фондове за тенисисти и държавите членки на ITF, както и финансирането на проекти на местно ниво и други програми, свързани с развитието на тениса.

Президентът на ITF Дейвид Хагърти коментира: „Това е пълна промяна за ITF и тениса като цяло. Нашият борд подкрепи един смел и амбициозен план за бъдещето на Купа „Дейвис“, едно от най-обичаните и важни събития в спорта и крайъгълен камък в ITF2024 стратегията ни.

Нашата визия е да създадем зрелищни финали, които ще се превърнат във фестивал на Купа „Дейвис“, с участието на най-големите звезди в тениса, които ще играят за родината си и ще определят шампиона. Това ново партньорство не само ще създаде истинско Световно първенство по тенис, но и ще отключи рекордни нива на нови инвестиции за бъдещите поколения тенисисти и феновете по цял свят“.

Няколко града от световно ниво вече проявиха интерес да бъдат домакин на новия формат на турнира, а ITF и „Космос“ ще продължат обсъжданията с оглед стартирането на формата през 2019-а година.

Плановете ще бъдат представени на годишното общо събрание на ITF, което ще се проведе през август в Орландо, Флорида. За окончателното одобрение ще бъде необходимо мнозинство от две трети.

„От инвеститорската група „Космос“ сме много развълнувани да се присъедини към това вълнуващо партньорство с ITF. Заедно можем да издигнем Купа на „Дейвис“ до нови висоти“, заяви Жерар Пике.

Световното ще има групова фаза, след която ще следват 1/4-финални сблъсъци на директна елиминация. Всеки двубой ще представлява два сингъл мача и един на двойки във формат 2 от 3 сета. 16 от 18 държави участници автоматично ще се класират, докато останалите две ще се избират.

Няма да има промяна във формата на сблъсъците от Група 1 и Група 2.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини