Oт вечното болнично легло до победа над Шарапова



04-07-2018 12:12 | Николай Драганов

Преди да стъпи на Корт №2 на Уимбълдън за двубоя си от първи кръг срещу Мария Шарапова, Виталия Дяченко със сигурност се е опитала да забрави последната си поява на голямата сцена. На US Open, срещу един от своите идоли Серина Уилямс, тя спечели 5 от 37 точки. 


"Не искам да ви казвам колко много направих, защото ще бъдете шокирани", каза на журналистите 27-годишната рускиня след победата над Шарапова, дошла след драматичен обрат. За Дяченко това беше първи успех в WTA тура от 2015-та година насам.


"Преди една година по това време изобщо не играех тенис. Започнах през август, но имах нов проблем с гърба. Мисля, че след като спра да играя, мога да напиша книга, за да научат всички през какво преминах", добави рускинята, кариерата на която е съпътствана от проблеми с контузии и много прекарано време в болниците.


По време на двубоя с Шарапова, Виталия на два пъти се възползва от услугите на физиотерапевт. "Имах някои проблеми в началото с крак, но беше добре да се чуствам здрава, да играя мачове и да завършва мачове. Най-после мога да покажа своята игра", каза щастливата Виталия, която премина през три победи в квалификациите, преди да стигне до големия мач с именитата си сънародничка. 


Родена и израснала в Сочи, тя живее в Москва от 11-годишна възраст. Дъщеря на служител в ООН, Виталия "има огън в ракетата си", казва за нея легендарният треньор Патрик Муратоглу, който я кани да тренира в академията му преди години. Нейните идоли като малка са Моника Селеш и Серина Уилямс.


Проблеми започват още от самото начало. Прекарва цели две години далеч от тениса между 14-та и 16-тата си годишнина заради контузия в рамото. Започна да играе на 17, а през 2009-та успява да се класира за първия път в основната схема на турнир от Големия шлем - на "Ролан Гарос", като в квалификациите надиграва бъдещата №1 Симона Халеп. В първи кръг губи катастрофално от №1 в схемата Динара Сафира с 1:6, 1:6. 

 


През 2010 печели една титла на единично и четири на двойки в ITF, а през 2011 на няколко пъти е на две точки от победа над Даниела Хантухова. На турнира от WTA у дома в Москва в схемата на двойки заедно с Елена Веснина, рускините са на път да отстранят поставените под №2 Кинг и Шведова, но съдбата има познатите планове за Дяченко, която се подхлъзва и къса менискус. Първата операция влошава ситуацията ѝ. Следващата година играе на три турнира и решава да се подложи на нова операция в Рим при знаменития професор Пиер Паоло Марини, който е оперирал над 1200 атлети, включително Франческо Тоти. Завръщането на Дяченко на корта професорът счита за един от десетте си най-големи успехи в кариерата.

 


Всички тези периоди на проблеми и страдание хвърлят тежка сянка върху мечтите на Виталия. "Днес, докато лежа на поредния ядрено-магнитен резонанс, ден след операция в коляното, осъзнавам, че не мога да се нарека тенисист... защото цялата ми кариера прекарах в болниците", пише тя в "Туитър" през 2013-та година.


През 2014-та година рускинята за първи път достига до четвъртфинал в WTA - в същата онази родна Москва, където всичко е започнало да се срива. Тръгвайки от квалификациите, тя успява да победи Доменика Цибулкова за първата си победа над играч от Топ 20, а по-късно губи от бъдещата шампиона Павлюченкова. Печели турнир от 125k сериите в Тайпе и достига до най-високата си позиция в ранглистата - №71 през същата тази 2014-та година. "Когато започнах да играя отново миналата година, бях преминала през толкова много тежки моменти и просто беше много по-лесно да съм на корта и да играя, отколкото да стоя в болниците. Така че просто съм щастлива, наслаждавам се на всеки мач", казва Виталия. 


Но отново се налага да не играе между февруари и май през 2015-та година заради контузия в левия ахилес. Претърпява поредна операция. На "Ролан Гарос" записва победи в първи кръг, а във втори се изправя срещу... Мария Шарапова и губи с 3:6, 1:6. Двубой, който вероятно е бил в ума ѝ, когато след трите победи в квалификациите на Уимбълдън този сезон си дава нов шанс да изживее мечтата си. Завършила е миналия сезон под №188, което е скок с доста места спрямо 2016-та, когато завършва под №553. 


"Преди да срещна Мария, всички ми казваха, че тя удря топката толкова здраво, че трябва да внимавам. Но не се усещаше, сякаш ме разнася извън корта. Чувствах се комфортно", казва Виталия след загубата на "Ролан Гарос" през 2015-та. Три години по-късно, в най-престижния и стар турнир на света, Виталия доказва думите и класата си, като обръща Шарапова от сет пасив и 2:5 във втората част. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини