Мнението на специалистите: Николай Драгиев



11-01-2019 11:01 | Станко Димов

В навечерието на първия за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия, от Tennis24.bg се свързахме с някои от най-компетентните и популярни журналисти, които отразяват любимия спорт. Попитахме ги за мнение за жребиите за основната схема при мъжете и жените, техните фаворити в надпреварата и докъде може да стигне Григор Димитров. Започваме с Николай Драгиев от „Евроспорт“. Ето неговото мнение:
    
Кои са неговите фаворити в схемата при мъжете
Аustralian Оpen е един от най-трудните за прогнозиране турнири, защото се провежда в самото начало на годината, когато все още е трудно да се забележат някакви тенденции, а играчите  търсят формата си. Подгряващите турнири, поставиха повече въпроси, отколкото отговори. Всички експерти се надпреварват да хвалят Джокович и да предричат нови титли от Шлема. Ноле, обаче не впечатли с играта си в Доха, а според мен той загуби инерцията си още в края на миналата годината. Двете поражения във финали срещу Хачанов и Зверев не са случайни. Въпреки това той си остава основен заподозрян от тежките фаворити. Няма как да очакваме кой знае какво от Рафа, който не е играл официален мач от септември миналата година. Най-впечатляваща в момента изглежда формата на Федерер, който записа четири   експертни победи на ,,Хопман Къп,, и заедно с Бенчич за втора поредна година спечели титлата. Изненади със сигурност ще има, но смятам, че все още не е дошъл момента някой от младите да спечели титлата. Така че, на поставения въпрос, особено при отсъствието на Дел Потро, като най вероятни финалисти изглеждат Джокович и Федерер.

Тенисистите, които могат да объркат плановете на фаворитите?
Турнирите от Шлема винаги са произвеждали изненади и нови герои. Миналата година такива бяха Тенис Сангрен и Хьон Чунг. Смятам, че един играч, който е напълно в състояние  да обърка сметките на фаворитие е Борна Чорич. С титлата си в Щутгарт миналото лято, спечелена срещу Федерер, хърватинът намеква, че вече е готов да постигне нещо голямо в своята кариера. Руснаците Хачанов и Медведев също са много опасни, а към тях може да бъде добавен и Басилашвили, един от играчите постигнали най-голям прогрес в развитието си през миналия сезон. Австалийската група предвождана от Алекс Де Минор също не е за пренебрегване. Ник Кириос, който се смъкна през тази седмица до 51-ва позиция в ранкинга също представлява една бомба готова да избухне всеки един момент. Всъщност за него ранкингът няма особено значение, всичко зависи от това  дали има желание за игра, или не.

За жребия на Григор Димитров
Няма съмнение, че Григор попадна в една много трудна четвъртина на схемата, но когато си тръгнал да направиш нещо голямо, жребият няма значение, трябва да бъдеш готов да победиш най-добрите. Мисля, че на базата на видяното в Бризбън, където загуби от очевидно най-добрия играч в схемата, Григор има всички шансове да се представи много силно на Аustralian Open. За него това се очертава да бъде изключително важен турнир, защото може да даде насока за развитие на сезона. Големият възход на Гришо през 2017 започна именно след доброто представяне в Мелбърн и епичния полуфинал с Надал. Да не забравяме, че все още той се намира в период, в който трябва да брани точки  и резултатите през първото тримесечие ще бъдат много важни за ранкинга. В трите мача, които изигра до момента видяхме едно отлично движение по корта, стабилна и агресивна игра от основната линия и леко променен технически сервис. Няколко грешки в ключовите моменти не му позволиха да направи нещо повече срещу Нишикори. В Мелбърн ще видим за пръв път и Агаси в неговия лагер, а това е мощен стимул за нашата първа ракета.

Кои са неговите фаворитки в схемата при дамите
И тази година надпреварата при дамите се очертава да бъде изключително интересна, без явен фаворит и с поне 5-6 тенисистки, които имат реален шанс да спечелят титлата. Финалистките от миналата година се намират в труден период – Вожняцки беше диагностицирана с тежко заболяване (ревматоиден артрит), а световната номер 1 беше принудена да се справя с контузия в кръста през последните 2 месеца. На повърхността изглежда , че една от основните претендентки е Свитолина, която приключи 2018 спечелвайки най-голямата си титла в Сингапур, но украинката не показа нещо впечатляващо на подгряващия турнир в Бризбън. Лично аз ще следя с голям интерес представянето на Кики Бертенс и Арина Сабаленка, голямото откритие през миналата година. Храня големи надежди и за Южени Бушар, която определено липсваше в последните години, но започна да възвръща формата си и да се изкачва постепенно в ранкинга. Много добри мачове в Пърт изигра и Анджелик Кербер, която притежава и нужния опит , за да се бори за втора титла в Мелбърн. Разбира се, никога не трябва да отписваме и неостряващата Серина Уилямс, която отново ще се опита да спечели битката с времето. В заключение, смятам, че при дамите вероятността да видим нова шампионка е доста голяма.

БЛОГЪТ НА НИКОЛАЙ ДРАГИЕВ В TENNIS24.BG

Очаквайте по-късно днес мнението на колегите Любомир Тодоров (БНР) и Борислав Орлинов (Tenniskafe.com).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини