Мнението на специалистите: Емил Евтимов



12-01-2019 14:58 | Станко Димов

В навечерието на първия за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия, от Tennis24.bg се свързахме с някои от най-компетентните и популярни журналисти, които отразяват любимия спорт. Попитахме ги за мнение за жребиите за основната схема при мъжете и жените, техните фаворити в надпреварата и докъде може да стигне Григор Димитров. Ето какво мнение изрази Емил Евтимов от Gong.bg.

За жребия за основната схема при мъжете
С оглед на голямото количество великолепни тенисисти извън поставените, беше ясно, че този жребий ще е много вълнуващ и ще предложи супер сблъсъци още в първи кръг.

Какво да кажат тенисистите в двойките Вавринка-Гулбис и Кириос-Раонич, от които само един ще достигне до трети кръг? Марин Чилич също може да пусне жалба - да стартираш с Бърнард Томич, а след това да те чака евентуално Андрей Рубльов не звучи като разходка в парка за първите два кръга. Цонга-Клижан, Едмънд-Бердих и Тийм-Пер са други мачове, които заслужават внимание в първи кръг, но със сигурност най-много погледи ще са насочени към Анди Мъри. Шотландецът разтърси света на тениса с новината за оттеглянето си, а едва ли бяха много по-неприятните варианти от Роберто Баутиста Агут за негов съперник в може би последния мач в кариерата му. Става ми тъжно само като го пиша...

От големите  фаворити жребият изглежда най-труден за Новак Джокович, който още във втори кръг ще срещне победителя от Цонга-Клижан, а пък в трети най-вероятно младата надежда Денис Шаповалов. В половината на Ноле другият топ поставен е Саша Зверев, от когото продължаваме да очакваме големият пробив в турнирите от Големия шлем. Е, жребият напълно му позволява да си постави цел минимум първи полуфинал на това ниво.

Федерер и Надал могат да оформят полуфинал, но дотам има много препятствия. За испанеца такова може да се окаже третият кръг и сблъсък с ракета №1 на Австралия Алекс Де Минор. Маестрото пък може да срещне Стефанос Циципас в четвърти, а след това Чилич или Хачанов.

Кои са неговите фаворити в схемата при мъжете
Едва ли ще ви шокирам, ако прогнозирам финал между Джокович и Федерер. Здравият разум обаче ме води именно към това. Все още не виждам Зверев да победи Ноле в петсетов формат, а на бързата настилка в Мелбърн Федерер ще бъде фаворит срещу Надал, ако се стигне до този супер полуфинал.

Тенисистите, които могат да объркат плановете на фаворитите?
Турнирите от Големия шлем са вълнуващи, защото всеки път на тях изгрява поне по едно име, което прави неочакван пробив. Ако се върнем година назад, полуфиналисти бяха Хьон Чун и Кайл Едмънд, а малко познатият Тенис Сандгрен стигна до топ 8. Със сигурност и сега ще има такива истории, но бих казал, че героите ще са други. От споменатите от мен Де Минор и Циципас очаквам много в бъдеще, а в евентуални мачове с Надал и Федерер имат идеален шанс да покажат от какво са направени.

Един от скритите фаворити за мен е Кевин Андерсън, макар че не знам доколко двукратен финалист в Големия шлем може да бъде скрит фаворит. Очаквам много и от Карен Хачанов, който има потенциала да достигне поне до четвъртфинал. Същото се отнася в пълна степен и за Борна Чорич, за когото не се говори толкова, но който повиши много нивото си през 2018. С интерес ще следя и завърналия се на корта Томаш Бердих, който мисля, че може да стигне поне до втората седмица.

За жребия на Григор Димитров
Жребият за Григор Димитров, спрямо мястото му сред поставените, мога да оценя като по-скоро добър. Старт с неигралия над година Янко Типсаревич, а после Лайович или Куевас - трети кръг трябва да е минимумът с оглед на класата на българина. Там вече евентуален мач с Джон Иснър трябва да бъде изигран много концентрирано и да бъде използвана всяка една възможност при мощния сервис на Големия Джон.
Ако играе тенисът от 2017, то Григор без съмнение може да мине и през Иснър, и през Кевин Андерсън за място в топ 8. С пожелание това да се случи, все пак моята прогноза би била отпадане в четвърти кръг от играещия все по-качествено Андерсън.

Кои са неговите фаворитки в схемата при дамите
При дамите свикнахме вече на всеки турнир да има една група от поне десетина фаворитки като дори тя трудно може да обхване всички, които имат шансове за титлата. Да, толкова равностойна изглежда борбата при нежния пол! Доскоро Серина Уилямс изглеждаше с едни гърди преди останалите, но към момента бих я поставил наравно като шансове с още няколко състезателки. Със сигурност след четвърти кръг поне една от нея и световната №1 Симона Халеп няма да е в турнира. От Халеп не очаквам нещо голямо в Мелбърн, също и от шампионката от US Open Наоми Осака, която ще премине през процес на аклиматизиране към голямото внимание и очаквания. Моите фаворитки са в долната половина - Петра Квитова, Анжелик Кербер, Арина Сабаленка и Ашли Барти. И четирите демонстрират добри игри от началото на сезона и която оцелее в първите кръгове, ще влезе с голямо самочувствие в решителните мачове.

Очаквайте по-късно днес мнението на Явор Геронтиев („24 часа“).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини