Вавринка разкри защо предпочита да играе с Джокович пред Федерер



10-04-2019 17:03 | Станко Димов

Стан Вавринка отлично знае колко опасен съперник е Новак Джокович, но въпреки това предпочита да излезе на корта срещу него, пред това да играе срещу сънародника си и добър приятел Роджър Федерер. Вавринка, носител на три титли от турнири от Големия шлем, даде интервю за Haute Living, в което разкри кои са били идолите му в детските години и как Федерер му е помогнал на и извън корта.

„Имаше трима тенисисти, на които наистина се възхищавах – Пийт Сампрас, Пат Рафтър и Алекс Кореча“, коментира Вавринка.

„Това бяха тримата, на които се опитвах постоянно да им гледам двубоите. Харесваше ми начина, по който играят, по който показваха какви шампиони са. Те винаги намираха начин да победят, както и различни пътища, за да се задържат на върха“.

Две от титлите от Шлема на Вавринка – „Ролан Гарос“ 2015 и US Open 2016, дойдоха след победи над Новак Джокович във финала. Швейцарецът сподели защо се чувства по-комфортно срещу сърбина, отколкото срещу Федерер.

„Ще призная, че не се наслаждавам много на двубоите с Роджър. Забавно е, че ние се познаваме много добре и сме близки приятели, в това няма спор. Но да играя срещу него е било нещото, което винаги ме е затруднявало“, признава Вавринка пред Haute Living.

„Лично аз предпочитам да се изправя срещу Джокович. Усещам, че неговата игра е малко по-добра за мен и че мога в по-голяма степен да контролирам случващото се на корта. Харесвам предизвикателства и в крайна сметка ако искаш да си на върха, ако искаш да печелиш големите турнири, трябва да побеждаваш тенисисти като тях (Джокович и Федерер). Затова за мен няма значение кога ще играя срещу някой от тях“.

Вавринка сподели, че заради подкрепата му в ранните години на корта и формата, която демонстрира на 37, неговият сънародник Роджър Федерер е истинско вдъхновение. Двамата си партнираха на двойки на олимпийския турнир през 2008 г. и спечели златен медал. Шест години по-късно изведоха родината си Швейцария до исторически триумф за Купа „Дейвис“.

„За мен винаги е било привилегия да бъда от една и съща държава с него. Познаваме се от много, много години“, каза Вавринка за Федерер.

„Когато пристигнах в тура бях млад, нямах позиция в ранглистата. Той наистина ми помогна много – имах възможността да тренирам с най-добрия тенисист в света. По това време той беше №1 и ми даваше някои съвети. Помагаше ми да свикна с живота в тура. Заедно спечелихме златен олимпийски медал. Наистина връзката ни е специална. Също така Купа „Дейвис“…отново бяхме заедно – това е един от любимите моменти в кариерата ми. 

Винаги е било специално чувство да бъда около него, да рамо до рамо с него, да бъда приятел с него и да играя срещу него. Винаги ми е било много трудно, не само защото сме приятели, но и защото той е най-великият тенисист в историята. Няма играч, който се е изправил срещу него и да е нямал проблеми. Според мен той се справя по невероятен начин на тази етап от кариерата си. Роджър е пример за останалите атлети по света“.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини