Тийм заслужи място на финала след двудневна драма



08-06-2019 17:11 | Tennis24.bg

Доминик Тийм и Рафаел Надал за втора поредна година ще спорят за трофея от Откритото първенство на Франция по тенис – „Ролан Гарос“. Сблъсъкът между двамата стана факт, след като №4 в схемата Тийм надви с 3:2 сета световния №1 Новак Джокович в двубой, който се проточи в рамките на два дни, в които беше прекъсван общо 3 пъти.

В крайна сметка австриецът затвори мача с 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5 и в неделя ще излезе за втория си мейджър финал.

Загубата бе първа за Новак Джокович в турнир от Големия шлем от една година насам. За последно Ноле беше победен именно в Париж – на четвъртфиналите през 2018 г. от Марко Чекинато.

Тийм си гарантира повторение на миналогодишния финал, който загуби от Надал, след като показа малко по-здрави нерви, идеи и прецизност в доиграването. Джокович от своя страна се сбогува с идеята да държи всички титли от Големия шлем по едно и също време, след като спечели последователно Уимбълдън и US Open 2018 и Australian Open 2019.

 

Двубоят беше белязан от лошото време от самото си начало. Първият сет в петък отиде на сметката на Тийм след по-малко от 30 минути, а Джокович имаше големи претенции, че условията на корта и най-вече силният вятър не позволяват да се играе качествен тенис.


Оплакванията му не бяха уважени, а той дори намери сили да спечели втория сет след пробив в осмия гейм за 5:3. Преди това в третия гейм Ноле спаси две точки за пробив. 


Тийм натисна отново в третата част, пропусна точка за пробив във втория гейм, но в четвъртия успя да пробие и поведе с 3:1. След това мачът беше спрян, като първоначално ставаше дума само за прекъсване, но по-късно двубоят беше отложен за събота.


Доиграването на следващия ден започна добре за Ноле, който пропусна точка за връщане на пробива още в първия гейм след подновяването на мача. Последва лесен сервис гейм в негова полза, а след това и връщането на пробива от петък стана факт - 3:4, минути по-късно и равенство. Джокович изглеждаше много близо до пълен обрат и при 4:4 дори пропусна две точки за нов пробив, но Тийм се спаси. 


При 6:5 в полза на австриеца се стигна до най-дългия гейм в мача до този момент, в който Ноле спаси три точки за пробив с цената на сетбол за Тийм и пропусна три шанса да го затвори. В крайна сметка Тийм реализира четвъртата точка за пробив в гейма, която се явяваше сетбол.


В четвъртия сет двамата си размениха по два пробива в средата на частта, включително три поредни от 1:1. Ноле можеше да съжалява повече, тъй като на два пъти именно той повеждаше с пробив. Все пак при 5:5 той проби за трети път и после успя да затвори частта, а с това да изравни сетовете.


Петата решителна част обаче не започна никак добре за световния №1. Тийм се отърси от напрежението и спечели бърз гейм на 0, а във втория Ноле трябваше да спасява точка за пробив. Той на свой ред пропусна такава в третия гейм, когато сервираше Тийм. След това сърбинът застана на сервис, изостана с 0:40 и от втория си шанс Доминик се възползва, а малко след това затвърди за 4:1. 


При този резултат и при 40:40 в подаването на Джокович, мачът отново беше прекъснат заради дъжд. Секунди преди публиката и играчи да се скрият на сухо, Ноле спаси точка за втори пробив, като успя да го стори под вече започналия сериозен дъжд над Париж. 

 

След новото подновяне сърбинът успя да довърши измъкването си, а малко по-късно дори върна получения преди това пробив. Драмата обаче беше пълна до самия край. Веднага след като проби и намали за 3:4, Джокович на свой ред допусна втори пробив. Сервирайки за мача при 5:3, Тийм стигна до два мачбола, но и от двете не успя да приключи мача в своя полза, а вместо това Ноле проби отново, а малко след това изравни за 5:5.


Това обаче се оказа последният му спечелен гейм в тазгодишния "Ролан Гарос". Тийм спечели набързо на 0 подаването си за 6:5, а след това успя да се закачи в подаването на Джокович, въпреки че Ноле на два пъти имаше точка за спечелването му. В крайна сметка, при третия мачбол, Тийм се поздрави с победата и класиране на финал. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини