Как ритуалите променят мозъка, за да ни помогнат да постигнем по-добри резултати



16-07-2019 18:37 | Tennis24.bg

Рафаел Надал, смятан за един от най-добрите тенисисти на всички времена, е известен със своите многобройни ритуали. Например той винаги разполага с две питиета  – възстановителна напитка и вода. Пие първо от възстановителната напитка, после от водата – и никога не нарушава този ред. Освен това, винаги ги нарежда по един и същ начин – пред стола си вляво.

„Едната бутилка е зад другата и са насочени към корта. Някои казват, че това е суеверие, но не е. Ако беше такова, защо го правя и когато печеля, и когато губя? Това е начин да въведа себе си в мача. Подреждам всичко така, както е подредено в главата ми”, разказва Надал.

Спортистът изпълнява толкова много ритуали, че това често се превръща в тема за размисъл сред феновете и в медиите. Психиатърът д-р Кристофър Моган дори коментира, че е възможно Надал да има психологически нарушения и по-конкретно – може да страда от обсесивно-компулсивно разстройство.

„Между 2 и 3 процента от хората в света страдат от него и вероятно могат да разпознаят собственото си поведение в това на Надал”, допълва Моган. По думите му ритуалите, които си е създал тенесистът обаче, може би са съвсем безобидни и просто му помагат да контролира безпокойството си.

Има безброй примери за странните ритуали на спортистите. Но истината е, че те далеч не важат само за спортния свят. Според психолога Ник Хобсън навсякъде, където предстои да се случи нещо, можем да открием някаква форма на ритуал – в бизнеса, медицината, образованието и всякакви области, за които се сетите. Ритуалите са важна част от нашето ежедневно функциониране – те ни помагат да подобрим фокуса, концентрацията и вниманието си.

Ритуалът като инструмент за повишаване на ефективността

Защо тези привидно ирационални и понякога глупави поведения са толкова широко разпространени? Вече се натрупват научни доказателства, които показват, че въпреки ирационалността на повърхностно ниво, ритуалите играят решаваща роля в регулирането на нашето поведение. Те ни помагат да бягаме по-бързо, да скочим по-високо, да мислим по-дълбоко и да разрешаваме конфликтни ситуации по-бързо.

Но как точно се случва това? Отговорът, според последното изследване в тази област, се крие в мозъка и неговата способност да се справя с тревожността и неуспеха.

Експериментът

Психолози от Университета в Торонто са провели проучване с цел да докажат, че ритуалите действително ни помагат да се справяме по-добре с предстоящи важни задачи, да контролираме безпокойството си и да минимизираме чувствителността на мозъка към евентуалния неуспех.

Доброволци са помолени в продължение на една седмица всекидневно да изпълняват определен ритуал в дома си.

„Ритуалът, който създадохме, се състоеше от поредица повтарящи се действия, наподобяващи ритуалите, които виждаме в реалния живот, подобно на практиката на Надал за поставяне на бутилките”, обяснява водещият автор на изследването Ник Хобсън.

След една седмица учените са проследили мозъчната активност на участниците и са установили нисък невронен сигнал в отговор на неупехите, както и значително понижена тревожност.

Защо ритуалите намаляват тревожността

Учените са открили, че мозъкът показва намалена активност в отговор на личните неуспехи, но само след завършване на ритуала. С други думи, ритуалите действително променят реакцията на мозъка, свързана с безпокойството, като смекчават тревогата, която изпитваме след провал.
В повечето случаи притесненията от евентуален провал могат да възпрепятстват ефективността, но от друга страна неуспехът на някакво ниво почти винаги е неизбежен. Така че начинът, по който ние (и нашите мозъци) отговаряме на пораженията, е от решаващо значение за нашия успех.
Когато нещата станат трудни, ритуалът може да е добър начин да отклоните тревогата от мозъка.

Създаване на ритуал

Ритуалите не са запазена марка само за спортисти от световна класа. Ние всички изпълняваме свои всеки ден. Сега, когато знаете важната роля на ритуалите, може да ги използвате като ефективен инструмент, който да работи във ваша полза. А ако сте в началото на важен за вас проект, помислете за създаване на ефективен личен ритуал.

Ето някои препоръки:

Започвайте деня с ритуал

Ритуалите изглеждат особено важни сутрин, защото ни помагат да поставим превъзходно ново начало на всеки свой ден. Тим Ферис и други високопоставени предприемачи се придържат към това правило, тъй като ежедневните ритуали им помагат да се чувстват страхотно сутрин и в крайна сметка да са по-уверени и позитивно настроени през деня. Ритуалът за успех (вашата първа задача сутрин) ще пренесе доверието в собствените сили и нагласата за победа във всички останали задачи, които възникват през деня.

Завършвайте деня с ритуал

Един от най-добрите начини да завършите деня е като направите разбор на случилите се събития и изразите благодарността си за всичко хубаво, което ви е донесло този ден.
Но най-важното, което трябва да помните, е, че ритуалът си е ваш собствен. Красотата на тези поведения е, че те могат да бъдат създадени от всичко, затова – придайте му този смисъл, който би бил полезен на вас самите. Вие (и мозъкът ви) ще се радвате, че сте го направили. Кой знае, може дори да се превърнете в следващия Рафаел Надал.

Framar.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини