Медведев: В третия сет вече мислех за речта си



09-09-2019 10:19 | Николай Драганов

Данийл Медведев допусна драматично поражение в първия си финал в Големия шлем, след като отстъпи в пет сета на Рафаел Надал в битката за титлата от US Open. Руснакът обаче успя да спечели нещо много важно - уважението на публиката, при това само седмица, след като тя беше провокирана от него и отношенията им изглеждаха сериозно и за дълго влошени. 

 

"Първо искам да поздравя Рафа. 19 титли то Големия шлем... това е нещо невероятно, немислимо. Поздравявам тима му - вие вършите невероятна работа. Начинът, по който играеш, е една шега. Много е трудно да се играе срещу теб", коментира Медведев във вече типичния си откровен стил, изпълнен с много неподправен хумор. 


"Когато гледах видеото на таблото и там показваха титлите на Рафа - №1, №2, №3, №19... и се зачудих - какво щяха да покажат, ако бях спечелил аз", продължи да забавлява публиката руснакът, въпреки тежкото си поражение след 5 часа на централния корт.


"Онова, което си направил за тениса като цяло - милиони деца са започнали да играят тенис, защото са те гледали. Това е невероятно за нашия спорт. Благодаря ти и поздравления", обърна се той отново към своя съперник.


Запитан относно начина, по който успя да се върне в мача, след като губеше със два сета и пробив в третия, Медведев отново беше откровен: "Честно казано, в ума си вече си мислех: окей, какво трябва да кажа в речта си? Ще бъде съвсем скоро, след 20-тина минути. Да загубя в три сета в първия си финал... опитах да се боря, но не се получи много. Така че бях просто.. както и да е, трябва да се боря за всяка точка, да видим докъде ще стигнат нещата. Стигнаха далеч. Но за съжаление не завършиха в моя полза".

 


Последните минути от изказването му на корта бяха посветени на сложните отношения между него и публиката в Ню Йорк - от освирквания, неприлични жестове и непремерени изказвания, връзката между Данийл Медведев и публиката стигна до продължителни и бурни аплодисменти.


"Бих искал да кажа нещо за вас, хора. Знам, че по-рано в турнира казах нещо в лошия смисъл, но сега го казвам изцяло в положителен смисъл - благодарение на вашата енергия бях тук на финала. Тази нощ ще остане завинаги в спомените ми, защото играх на най-големия корт в света на тениса. В третия сет вече си мислех за своята реч след края на мача, но вие ме надъхвахте да продължа този мач, защото искахте да гледате още тенис. И заради вас, хора, се борих до краен предел", каза Медведев.


"Мисля, че ще имаш дълга връзка с тази публика", обърна се към него водещата на интервюто, а Медведев добави откровено: "Както казах, наелектризиращо е. Вие ме освирквахте с причина. Никога не съм казвал, че не е така. Но вие виждате, че аз мога да се променя, защото съм човешко същество, правя грешки. Така че, още веднъж: благодаря ви много от цялото си сърце". 


ВИДЕО


На пресконференцията след двубоя руснакът добави, че ще запомни за цял живот този мач, както и цялото невероятно лято, в което игра четири финала и спечели титлата в Синсинати. Запитан дали виждаме промяна в тениса, маркирана от неговото представяне и от силната игра на други момчета на неговата възраст, Медведев отговори:


"Трудно е да кажа, защото не искам да говоря за себе си. По-добре е вие - журналистите и експертите - да коментирате тези неща. Аз мога да кажа, че всички ние даваме най-доброто, за да опитаме да донесем този преход. Наистина е трудно, защото тези момчета играят много добър тенис. Не знам какво друго да кажа. Те просто играят невероятен тенис. Много е трудно да ги победиш, дори да им вземеш сет, дори да им вземеш гейм е трудно. Просто даваме най-доброто, за да се случва това понякога".


"Жена ми често ми казва, че трябва да бъда щастлив от себе си, защото понякога съм твърде самокритичен. Например, тази вечер не съм щастлив, защото загубих, но трябва да се поздравя за тези две седмици, бяха невероятни. Преди този турнир най-добрият ми резултат в Шлема беше четвърти кръг. Имах някои физически проблеми. Не винаги играх както исках. Но успях да стигна финал, успях да предложа здрава битка срещу един от най-добрите играчи в история на нашия спорт. Трябва да съм доволен от себе си. Надявам се, че ще израсна по този начин. Но трябва да продължа и да бъда по-добър", добави Данийл.


Запитан дали преди седмица си е представял, че тази вечер ще получи толкова аплодисменти от публиката, руснакът отвърна: "Трябва да кажа, че бях себе си. Казах лоши неща, не се гордея с тях, но такъв съм си аз. Борих се за всяка точка и мисля, че те оцениха това. Както казах и на корта - в третия сет те искаха да гледат още тенис и ме подкрепяха много силно. Чувствах, че трябва да оставя сърцето си и заради тях. Първо за мен, но също и заради тях. Мисля, че го видяха и оцениха. Благодарен съм им затова".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини