Надал подгони не само Федерер, но и Джокович



10-09-2019 20:15 | Станко Димов

Без значение от резултатите до края на годината, Рафаел Надал изпраща един от най-силните си сезони в Тура. Конкретно в турнирите от Големия шлем, испанецът спечели две титли („Ролан Гарос“ и US Open), игра на финал в Австралия (отстъпи пред Новак Джокович) и на полуфинал на Уимбълдън (отстъпи пред Роджър Федерер). С други думи казано – полуфиналът в Лондон беше най-слабото представяне на Рафа в мейджърите през сезона. Впечатляващо!

Титлата в Ню Йорк не само доближи Матадора максимално близо до Роджър Федерер (19 срещу 20 титли от Големия шлем), но и го изстреля на полпозишън в борбата с Джокович за приключване на сезона като №1 в света. Мисия, която след Уимбълдън изглеждаше малко възможна.
В момента разликата между двамата е стопена на само 640 точки. Лошата новина за сърбина е, че до края на сезона той има да защитава още 2600 точки, а Надал – 0 (виж ранглистата тук).

След US Open 2018, който спечели категорично, Джокович игра на Мастърсите в Шанхай и Париж, след което и на финалите на АТП в Лондон. В трите турнира Джокера заработи общо 2600 точки (титла в Шанхай + финали в Париж и Лондон).
Нулата в графата на Надал се дължи на факта, че той се контузия на полуфиналите в Ню Йорк миналата година (при 0:2 сета срещу Дел Потро) и до края на сезона не игра.

„Плитката“ разлика между двамата в момента означава, че Надал може да се върне на върха дори и да не играе. Стига Джокович да не защити точките от октомври и ноември миналата година.

Сърбинът е заявил за участие надпреварата в Токио (АТП 500), но след контузията на US Open изобщо не е ясно дали ще се възстанови за турнира в Токио, където може само да дръпне напред в точките, преди да започне „лудата защита“ - Шанхай, Париж и Лондон.

След триумфа в Ню Йорк Надал каза, че не се вълнува от мисълта за №1 в света. Дипломатично, но едва ли напълно искрено. На 33 години испанецът със сигурност ще иска още веднъж да гледа ранглистата от високо, а шансовете това да се случи не са никак малки, дори и без негово участие в Тура.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини