Биографията на Федерер излиза на българския пазар до дни



14-11-2019 19:59 | Станко Димов

Добри новини за привържениците на Роджър Федерер в България. До края на месец ноември втората част от официалната биография на Маестрото ще излезе на българския пазар. Автор е добре познатият швейцарски журналист Рене Щауфер, който написа и първата част от биографията на тенисисти, а издател е Premium Books.

Tennis24.bg получи ексклузивен откъс от биографията на Федерер. Насладете му се в следващите редове:   

7. НОВАТА ВЪЛШЕБНА ПРЪЧИЦА

Един ключов въпрос занимава Федерер все по-интензивно – трябва ли да смени  ракетата си?  В началото използва ракета, главата на която е 85 кв. инча, или преизчислено в сантиметри – 548 кв. см. В най-успешната си фаза използва Wilson Pro Staff  90, чиято глава от 581 кв. см е с около 6% по-голяма. С точно такава играе от пролетта на 2003-та, с нея печели 71 турнира, между които и 17-те си титли от Големия шлем, тя просто е неговата вълшебна пръчица. Оттогава всеобщата тенденция върви по посока на увеличаването на площта на кордажа. Всъщност Федерер е един от последните играчи, които използват ракета с по-малка глава. Матс Виландер даже я нарича „динозавърска“.

Федерер принципно е склонен да даде шанс на по-модерна ракета с по-голяма глава. Само че и със старата си играе добре, затова не бърза. Да направи промяната, го окуражава Пийт Сампрас, който съжалява, че в последните години на своята кариера не се е решил на този риск, както и Пол Анакон, който преди тренира американеца, а сега е част от екипа на Федерер.

Той се надява, че чрез по-голямата повърхност ще се усили ускорението на топката, особено при сервис – говори за полза, наречена „easy power“. Логично е и да се намали броят на топките, удряни с рамката на ракетата – така нареченият на жаргон „shank“, защото тези неуспешни удари му костват точки, особено при бекхенда. Също така по-голямата глава прави ракетата по-стабилна при контактите с топката, по-специално при волетата и демиволетата. Не е без значение и фактът, че по този начин играчът има чувството за по-голям контрол върху топката, което води до по-високо самочувствие, а това значително подобрява играта – ударите стават все по-успешни и последователни, по-бързи, по-агресивни в атака.

Още през 2012 г. Федерер посреща в Цюрих екип на производителите Wilson, за да тества по-голямата площ на главата на новите ракети. Обаче едва година по-късно, в Хамбург и Гщаад, когато ранното му отпадане на „Уимбълдън“ е вече факт, се осмелява да смени ракетата си с такава, чиято глава е 98 кв. инча. Експериментът пропадна, още повече че отново се появява болката в гърба му. Необичайно разсеян е, видимо не се чувства добре с новия си уред – той е като чуждо тяло в ръцете му.  Преди следващия турнир в Синсинати Федерер спонтанно решава да се върне към добре познатия си стар модел на ракетата.

Експериментите обаче не спират. През декември 2013 г., по време на ваканцията си в Дубай, продължава тестовете с два прототипа, които са произведени според специалните му изисквания. Вече е решил и се спира на модел с глава от 97 кв. инча (626 кв. см). На практика този размер е с 7,5% по-голям, а в сравнение с ракетата от младежките му години – даже с 14%. После всичко става много бързо. Wilson произвеждат една дузина от тези ракети и още преди Коледа ги предават на фирмата Priority one във Флорида за наплитане на кордажа. По надлъжната ос поставят естествена корда, както досега (заради прекрасното чувство, което предизвиква у Федерер натуралният продукт), а по напречната ос – синтетична, за по-голяма стабилност.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини