Швьонтек отрази три мачбола и спечели за първи път титлата в Мадрид



05-05-2024 08:10 | Tennis24.bg

Ига Швьонтек спечели за първи път в кариерата си титлата от турнира на клей в Мадрид.

Във финала на надпреварата при дамите, която има награден фонд от близо 8,8 милиона долара, Швьонтек надигра защитаващата титлата си Арина Сабаленка от Беларус със 7:5, 4:6, 7:6 (9) след три часа и 11 минути на корта.

Мачът спокойно може да бъде определен като един от най-качествените в цялата история на женския тенис, като Сабаленка имаше три мачбола, а Швьонтек пропусна един, преди да успее от втория път.

Още от първите минути на срещата стана ясно, че и двете тенисистки са твърдо решение да стигнат до крайния успех и дългите разигравания следваха едно след друго. 22-годишната Швьонтек успя да нанесе първия тежък удар в срещата в 11-ия гейм, когато проби за 6:5 и с това измъкна първия сет.

Втората част на мача започна с размяна на по два пробива, но Сабаленка този път използва предимството да сервира първа. Белорускинята реализира третия си пробив в сета и общо четвъртия в мача в десетия гейм, за да изравни сетовете.

Това ѝ даде още увереност и тя поведе с 3:1 гейма в решителния трети сет.
В този момента обаче водачката в световната ранглиста Швьонтек успя да превключи на най-високи обороти и веднага върна пробива. Полякинята отрази два мачбола на свой сервис, за да изравни за 6:6 гейма и да прати мача в решителен тайбрек.

В него точно тя първа стигна до мачбол при 6:5 точки, но го пропусна. Две разигравания по-късно такъв имаше и Сабаленка, но и той не бе реализиран. Така при третата възможност в тайбрека за някоя от двете тенисистки да приключи срещата Сабаленка прати топката в аут, с което даде титлата на съперничката си.

За Швьонтек титлата е трета през сезона, като тя има и 30 победи от началото на януари. С толкова при жените може да се похвали още единствено Елена Рибакина от Казахстан. Освен това полякинята вече има седем победи в общо десет мача срещу Сабаленка и се намира в серия от седем поредни спечелени финала. Последното ѝ поражение в мач за титлата бе именно срещу белорускинята в Мадрид преди година. / БТА

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини