Дават ли предимство крясъците на корта?



02-03-2012 16:06 | Николай Драгиев

Крясъците по време на игра на някои състезатели могат да бъдат доста обезпокоителни, а някои дори смятат, че те дават предимство над съперника.

Според последни изследвания в тази насока на държавния университет от Британска Колумбия (САЩ), виковете на корта по време на удар могат да разсеят противника и да забавят реакцията му/й при връщане на топката.

Докладът на учените още показва, че виковете затрудняват способността на състезателите да определят скоростта на топката при начален удар, тъй като по този начин звука от ракетата е почти невъзможно да се чуе.

Тези резултати пораждат доста спорове в тенис средите, тъй като може би някои от водещите състезатели като Мария Шарапова, Виктория Азаренка и Рафаел Надал получават известно предимство за постигането на своите тенис резултати.

Не всички обаче са съгласни с това твърдение. Например Ник Болетиери, който е бивш треньор на звезди като Шарапова, Моника Селеш и сестрите Уилямс, споделя:

"Играчите обикновено издават тези звуци, защото така те по лесно могат да освобождават енергия и да се концентрират върху ударите си."

Все пак той още допълва, че не насърчава тази практика, като според него състезателите правят това по естествен начин, а не с цел да попречат на концентрацията на опонента.

Най-често в повечето спортни новини със своите крясъци попада Мария Шарапова, чийто викове според изчисления достигат 101 децибела.

За сравнение ревът на лъв е 110 децибела. Втора в тази класация се нарежда Серина Уилямс с 88.9 децибела.

От топ състезателите "най-шумен" е Рафаел Надал, а от близкото минало Андре Агаси попада в тази графа.

Според настоящите правила, точка може да бъде отсъдена срещу "шумен" състезател, при положение, че той/тя по някакъв начин е попречил/а на съперника си да отиграе топката.

Meждународната тенис федерация (ITF) засега се въздържа от въвеждането на по-строги мерки срещу това явление.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини