Федерер неутрализира мощта на Дел Потро (ВИДЕО)



02-03-2012 19:13 | Николай Драгиев

Роджър Федерер за седми път достигна финал на ATP 500 турнира в Дубай. Швейцарецът надигра Хуан Мартин дел Потро със 7:6(5), 7:6(6) за два часа игра в полуфиналите. Така Федерер достигна до финалния сблъсък с Анди Мъри в събота без да допусне нито един пробив и с четири победи в по два сета.

Федерер е рекордьор в надпреварата със своите 4 титли и още два финала (загуби от Новак Джокович и Рафаел Надал). Това е общо 102-и финал в кариерата на бившия номер 1, който има 71 титли до момента.

Подпомогнат от изключително бързите кортове в Дубай Федерер успя да демонстрира най-доброто от своята атакуваща игра. За четирите си мача до момента в турнира той е трябвало да спасява всичко на всичко 2 точки за пробив и то в първата си среща с Микаел Лодра.

Противно на логиката Дел Потро бе този, който губеше повече точки след първи сервис и печелеше повече при втори. Той компенсира това с много смела игра и на 6 пъти спаси точки за пробив, обикновено с печеливши удари. Така бе и в края на първия сет, когато при 5:4 Федерер имаше сетбол. В логичния тайбрек Федерер взе мини-пробив в началото, който с лекота удържа до края за 7:5 точки.

В паузата между сетовете Дел Потро получи помощ от физиотерапевт заради проблем с дясното рамо. Аржентинецът имаше проблем и със стъпване накриво в хода на двубоя.

Ситуацията на корта далеч не се измени във втората част. Федерер бе по-близо до пробив, взимайки над 30% от точките след първи сервис на Дел Потро. Аржентинецът обаче спаси 4 точки за пробив и отново достигна до тайбрек. Там се разигра драмата.

Този път Хуан Мартин получи 2 мини-пробива и дръпна с 5:0. Когато публиката вече мислеше за трети сет, Федерер се разигра и изчисти играта си от грешките. Той спаси 4 сетбола, за да стигне до 6:6. Следващото разиграване бе особено впечатляващо и бе с цената на мачбол. В него Федерер върна редица гръмотевични форхенда на Дел Потро, преди да го принуди да сбърка. След това шампионът нямаше нужда от втори мачбол.

В съботния финал Федерер ще играе с Анди Мъри. Един от двамата действащи състезатели, срещу които има негативна статистика. Шотландецът води с 8:6 в техните сблъсъци и е спечелил единствения от тях в Дубай през 2008-а. Любопитното е, че Федерер и Мъри не са се срещали от близо 15 месеца.

Последната битка в надпреварата е от 17,00 часа българско време в събота.

 

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини