Федерер спечели в Дубай и отправи послание (ВИДЕО)



03-03-2012 18:44 | Николай Драгиев

Роджър Федерер спечели пета титла от ATP 500 турнира в Дубай без да загуби дори сет. В 102-ия си финал (от 260 ATP турнира) Федерер се наложи със 7:5, 6:4 над Анди Мъри и вече има две титли от началото на 2012-а и общо 72 в цялата си кариера. С успеха си Федерер дава сериозна заявка, че през сезона наистина ще опита да си върне първото място в световната ранглиста и да търси добро представяне на Олимпийските игри.

Федерер бе по-добрият играч на корта във важните моменти и за първи път от 2010-а година спечели финален двубой срещу състезател от топ 4. По 5 пъти той е печелил още турнирите в Базел, Хале и на US Open. По 6 пъти е триумфирал само на финалния "Мастърс къп" и на Уимбълдън.

СНИМКИ ОТ ДВУБОЯ!

Началото на двубоя не бе толкова добро за Федерер, който още в третия си сервис-гейм трябваше да спасява 2 точки за пробив - толкова колкото за всичките си 4 мача преди този в Дубай. Той стори това решително и изравни за 3:3. По традиция швейцарецът увеличи натиска си в геймовете на Мъри в последните геймове от сета. Федерер бе максимално агресивен и рискуваше при ретур, стоейки максимално близо до основната линия дори на първи сервис. Това даде резултат и при 5:5 той се озова с комфортен аванс 0:40. Мъри спаси всички тези шансове за пробив, както и още една четвърта възможност. С това съпротивителните му сили свършиха и Федерер реализира петия си шанс след поредна къса топка от ретур.

Фед-Експрес нямаше намерение да спира дотук и със сравнително лесен пробив поведе с 3:1 във втория сет. Шотландецът изглеждаше изнервен и започна да допуска все повече непредизвикани грешки. Немислимото обаче се случи - световният номер 4 успя да пробие Федерер за първи път в турнира и стигна до 3:3. Пробивът дойде след двойна грешка на Федерер и лоша къса на бившия номер 1. Нужно е да се спомене, че Мъри реализира в две поредни точки от този гейм фантастични лобове.

Феновете на Мъри нямаха много поводи за радост, тъй като при 4:4 Федерер отново усили натиска и пак проби за 5:4. Със сервис на своя страна Роджър Федерер не сгреши и приключи мача в своя полза като вече е спечелил 4 от 6 финала срещу Мъри.

За успеха си Федерер прибавя само 200 точки към актива си за световната ранглиста, където все още е далеч зад Рафаел Надал и Новак Джокович. Следващите турнири, на които ще видим състезателите от топ 4, са тези от "Мастърс 1000" категорията в Индиан Уелс и Маями.

Любопитен факт е, че Федерер е събрал най-много ATP точки от състезателите в голямата четворка от US Open 2011 насам.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини