Цонга: Ако спреш да мечтаеш, все едно си мъртъв



09-03-2012 17:47 | Николай Драгиев

Жо-Вилфред Цонга определи спечелването на Олимпийска титла като основната цел в неговата кариера. Според французина след подобен трофей автоматично се превръщаш в "най-добрия спортист в света".

В тази връзка той смята за най-трудния момент в неговата кариера контузията, която го спря от участие на Олимпиадата в Пекин през 2008.

"В добра форма съм (през 2012), направих добри резултати, макар и не такива каквито очаквах. Сигурен съм, че рано или късно ще ги постигна. В добро състояние съм, чувствам се добре. След като достигнеш до номер 5 в света, трябва да си готов да станеш и номер 1. За да побеждаваш най-добрите трябва да очакваш най-доброто. Сега съм номер 6 и се надявам да продължа да прогресирам," пожелава си той.

"В живота трябва да имаш мечта, цел. Аз имам такава и това е да спечеля титла от Големия шлем. Мога да го направя. Хубаво е да имам мечта и да се опитвам да я осъществя. Ако спреш да мечтаеш, си мъртъв," смята още той.

"Много харесвам Уимбълдън и ще бъде страхотно да се върна там за Олимпийските игри. Това е специален турнир. Преди 4 години не можех да участвам, защото по същото време бях в болничното легло. Имах контузия в коляното. Това бе може би най-тежкия момент в кариерата ми," признава Жо.

Цонга разказва и как се е родила идеята му да празнува по своеобразния за него начин победите си.

"Това се случи, когато за първи път попаднах в топ 100. Играех с Лейтън Хюит в Куинс, а той защитаваше титлата си и го победих. С тази победа попаднах в топ 100. Той беше 3,4 в света, а аз 120-и. Публиката в Куинс бе много тиха и аз реших да изразя радостта си по този начин, но не знам защо го направих. След това всички ме изпратиха на крака. Реших, че щом това е успешно, ще го правя навсякъде."

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини