Заслужено №1 - ВИДЕО



01-04-2012 22:30 | Николай Драгиев

Световният номер 1 Новак Джокович спечели супертурнира "Мастърс 1000" в Маями за втора поредна година. Сърбинът се справи убедително с Анди Мъри 6:1, 7:6(4) във финалната среща, продължила над два часа. По този начин Джокович печели своята втора титла за годината и ще започне сезона на клей с максимална увереност в силите.

За Джокович това е юбилейна 30-а титла общо и 11-а от категорията "Мастърс 1000", с което той се изравни с Пийт Сампрас по последния показател. Три от тези 11 титли са завоювани в Маями (2007, 2011, 2012). Последният, който е печелил два поредни трофея във Флорида е Роджър Федерер през 2005-2006.

"Беше много горещо днес и трудно за игра. Играх наистина добре от началото до края. Анди бе близо да спечели втория сет и като цяло мачът можеше да се развие и в друга посока," коментира Джокович, който не загуби сет в Маями.

"Няма съмнение, Джокович бе по-добрият играч днес. Условията бяха трудни," заяви подгласникът Мъри.

Новак Джокович стартира мача вихрено, така както в почти всичките си мачове през седмицата в Маями. Той постигна първия си пробив за 3:1, въпреки че изоставаше с 40:0 в полза на Мъри. Сърбинът бе, този който бе по-агресивен, навлизаше в корта и търсеше развръзката.

Изключително важен бе петият гейм, в който Мъри можеше да върне пробива. Това не се случи, тъй като Джокович отново игра много силно в решителните моменти и затвърди преднината си от 4:1. Това допълнително наля олово в краката на Мъри, който безславно предаде 5 поредни гейма за 6:1 в полза на Ноле.

Оттук нататък задачата за Мъри изглеждаше непосилна, тъй като Джокович никога не е губил финал, когато е печелил първия сет.

Още в третия гейм на втория сет между основните лица на HEAD, Джокович имаше 2 точки за пробив или преднина от 3:1. Мъри обаче този път устоя на натиска и благодарение на началния си удар се измъкна. На свой ред, той получи известен шанс за проби при 4:3 в своя полза, когато взе първите две точки за 0:30 в гейма на Джокович. Световният номер 1 отговори с 3 прекрасни сервиса и скоро резултатът стана 4:4.

В течение на целия мач Джокович бе доминиращият състезател на корта, докато Мъри подхождаше много пасивно. Освен всичко шотландецът допускаше и леки грешки в по-дългите разигравания, които по традиция бяха печелени по-често от Джокович.

С оглед сравнително равностойната игра във втория сет и по-решителните действия на Мъри, се стигна до тайбрек. Там една двойна грешка на Мъри реши всичко. Шотландецът тъкмо изравни точките от 0:2 до 2:2, когато направи този фатален пропуск. Джокович нямаше нужда от повече подаръци и затвори мача със 7:4 точки.

Така въпреки големите надежди от назначаването на Иван Лендъл за негов треньор, Анди Мъри записа трета много горчива загуба през 2012-а след полуфинала на Australian Open и финалите в Дубай и Маями.

От новата седмица Джокович ще започне своята 40-а седмица като световен номер 1. Следващият турнир, на който той ще участва ще бъде веднага след Великден - от 16-и април в Монте Карло.

СНИМКИ ОТ ФИНАЛНИЯ ДВУБОЙ!

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини