Стефан Цветков пред Tennis Europe: Тенисът е в топ 3 на спортовете в България



05-04-2012 17:18 | Николай Драгиев

Президентът на Българската тенис федерация Стефан Цветков даде обширно интервю пред Tennis Europe. Повод затова са редицата впечатляващи проекти, които той и федерацията са си поставили за осъществяване през 2012-а година. Цветков е представен в изданието като успешен бизнесмен, вицепрезидент на Българския олимпийски комитет и част от борда на Tennis Europe.

Един от големите проекти на Българската тенис федерация напоследък е реновирането на Националния тенис център в София. Каква е предисторията на този проект?

Възстановяването на тенис центъра представлява първата фаза от 10-годишен инвестиционен план, който се осъществява в партньорство с Министерството на спорта. Искаме да имаме един основен център, където да съсредоточим всичките си дейности. В крайна сметка ще бъде изцяло реновиран целият комплекс, включително основната клубна база и централният корт. Това е много сериозна задача, но тази фаза е пред окончателен завършек. Нашата цел е да бъдем напълно готови за първото голямо състезание, което ще бъде домакинството на Купа "Дейвис" в зона Европа/Африка от III група в края на месеца. Щастлив съм да кажа, че ще спазим срока.

Как федерацията смята да използва Центъра?


Той ще бъде основно място за тренировъчен процес и също така арена на някои големи състезания. Освен това ще приюти офисите на федерацията, което ще помогне на нашата администрация. В момента имаме общо 13 корта и централен корт с трибуни и ресторант в близост. Предвиждаме също 3 закрити корта, помещение за физиотерапевти, а също фитнес и сауна. Както казах това е дългосрочен проект, но Центърът е сбъдната мечта за поколения от тенис любители в България. Получихме сериозна подкрепа едновременно от Жак Дюпре (Президент на Tennis Europe) и Франческо Ричи Бити (Президент на ITF) при техните посещения от 2009 и 2010-а година. Също така сме благодарни на министър-председателя Бойко Борисов, без чиято помощ този проект не би бил възможен.

Към кого е насочен най-вече Центърът?

Целта е наистина да обхване широк спектър от играчи. Разбира се, най-добрите ни състезатели тренират там, както юношите, така и професионалистите. Там обаче ще има условия за тренировки и за най-малките, за тенис с инвалидни колички, университетски отбори и други. Но този център е само част от нашия дългосрочен план да подобрим нашата федерация и като услуги, които предлагаме като администратори на спорта в страната. И най-вече да подпомогнем треньорите. Националният тенис център ще направи по-лесно за нас да реализираме нашите програми за развитие и също така осигурим добри условия за повече деца, които да тренират. Очакваме всичко това да има положителен ефект и най-вече да генерира по-голям интерес, повече спонсори и финансиране за в бъдеще.

Колко популярен е като цяло тенисът в Българи?

Интересът расте непрекъснато. В последните няколко години имаме и няколко новини клуба, които отвориха врати, а също виждаме и нарастване на броя на лицензираните играчи. Тенисът безспорно е сред трите най-популярни спорта в страната. Много голяма роля затова имат Григор Димитров и Цветана Пиронкова, които са фантастични лица, както за нашия спорт, така и за страната. Те са сред най-популярните спортисти и личности в България. Освен това имаме редица много обещаващи младоци, които скоро ще направят впечатление на тенис света като Изабелла Шиникова, Виктория Томова и Димитър Кузманов. В тенис центъра пък тренира цяла група талантливи юноши. Първото участие на България в турнира "Хопман къп" бе важен момент, който донесе сериозно признание за нашия спорт в страната. Мачовете бяха излъчвани пряко по националната телевизия и победите над Дания и САЩ привлякоха много внимание не само тук, но и по целия свят.

Ще бъдете директор на Турнира на шампионката на WTA тази година.

Да, всички го очакват с нетърпение. Изминаха 20 години, откакто бе последното състезание под егидата на WTA в България. Хората понякога забравят, че в даден период преди имахме 3 състезателки в топ 15 на ранглистата (Мануела, Катерина и Магдалена Малееви) и женският тенис все още е много популярен. Надпреварата ще се състои в три поредни години и ще се проведе в изцяло новата "Арена София". Това е страхотна възможност за нас и ще бъде най-голямото тенис състезание, провеждано в България. Разбира се, основната ни надежда е всичко това да развие и издигне нивото на нашия спорт. Освен това се надяваме да рекламираме София като чудесна дестинация за туризъм и бизнес.

Какви са Вашите надежди за представянето на България на Олимпийските игри?

При всички положения мечтата е да спечелим медал, но първата стъпка е да бъдат спечелени квоти. Цветана в момента е точно в зоната, даваща право на класиране. Григор трябва да направи някои силни резултати в следващите седмици, но аз съм сигурен, че и той ще се класира и ще запишем успешно представяне на Олимпийските игри. Това ще бъде второ участие на Олимпиада за Цветана, а ние вече знаем, че тя се представя добре на трева, така че всичко е възможно. Но за атлети като тях, просто ми се иска те да отидат там и да се насладят на изживяването. Това е нещо уникално и винаги ще помнят участието си.

Как успявате да се справяте с толкова различни професионални роли?

Понякога наистина е предизвикателство, но като цяло успявам. Понякога едно от задълженията ми помага да се представям по-добре в друга сфера. Но тенисът и спортът като цяло, са моята страст в живота още от дните ми като състезател. Така че аз се наслаждавам на работата, която върша. Не съм си представял, че някога ще имам пред себе си толкова много проекти за осъществяване!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини