Лари Елисън е най-заможният евреин в света



08-04-2012 12:13 | Николай Драгиев

Лари Елисън - съосновател и главен изпълнителен директор на компанията Oracle, е най-богатият евреин в света. Личното му състояние се оценява на 36 млрд. долара, съобщи израелското издание на сп. "Форбс".

Елисън е и собственикът на "петия турнир" от Големия шлем - "Мастърс 1000" в Индиан Уелс.

В класация на най-заможните евреи - израелски и чуждестранни граждани - са включени само тези, които са милиардери в долари. Някои от тях са световноизвестни, други са популярни само в страната си. На практика това е подборка от годишната световна класация на американското списание "Форбс".

На второ място е собственикът на казина Шелдън Аделсън с почти 25 млрд. долара (и 14-о място в общата класация). Трети е кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг с 22 млрд. долара (20-о място).

Надолу в списъка на богатите евреи са инвеститорът Джордж Сорос с 20 млрд. долара и съоснователите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж с по 18.7 млрд. долара (24-о място).

Евреи в ИТ сектора запълват от шесто до осмо място - основателят на Facebook Марк Зукърбърг (17.5 млрд. долара), Майкъл Дел от корпорацията Dell (16.5 млрд. долара) и Стив Балмър (15.7 млрд. долара), който е главен изпълнителен директор на Microsoft.

Челната десетка приключват инвеститорът Карл Айкан (14 млрд долара) и бразилският банкер Жозеф Сафра (13.8 млрд. долара), който е и 52-и в общата класация.

Най-богатият израелец сред евреите е Идан Офер с 6.2 млрд. долара, следван от брат си Еял Офер с 5.8 млрд. долара, които двамата братя наследиха от баща си Сами Офер, починал през юни 2011 г. През миналата година "Форбс" постави Сами Офер на 79-о място в глобалния списък на милиардерите с общо 10.3 млрд. долара. Тази година Идан Офер е 161-и, а Еял Офер - 173-и.

Фамилията натрупва богатството от бизнес с кораби. Сами контролираше групата Quantum Pacific, която има дялове в Israel Corporation (най-голямата публична компания на борсата в Тел Авив) и в Drilling SA, която миналата година излезе на борсата в Ню Йорк. Идан Офер е президент на Better Place - една от най-амбициозните компании за налагане на електромобила като основно превозно средство в света. Двамата обаче имат известни проблеми със САЩ, тъй като тяхна компания бе санкционирана за търговия с ирански петрол.

Вторият най-богат евреин израелец е Бени Щейнмиц с 5.9 млрд. долара, следван от индустриалеца Стеф Вертхаймер с 4.2 млрд. долара.

Надолу десетката на най-богатите израелските граждани запълват Шари Арисон (3.9 млрд. долара), контролиращ Bank Hapoalim и Shikun u'Binui Holdings Ltd.; Арнон Милхен (3.8 млрд. долара), Александър Мачкевич (2.8 млрд. долара), с по 1.9 млрд. долара са Гил Швед (съосновател, президент и изпълнителен директор на Check Point Software Technologies Ltd.) и Ицхак Тшува (контролиращ Delek Group Ltd.), както и търговецът с диаманти Лев Леваев от Africa-Israel Investments Ltd. с 1.7 млрд. долара.

Последните израелци, попаднали в тазгодишния списък на "Форбс", са трима и заемат едновременно 1015-о място с по 1.2 млрд. долара. Това са Шломо Елиаху (съосновател на Check Point), Теди Сагуи (контролиращ Playtech Cyprus Ltd.), както и Морис Кан.

Общото богатство на 14-те израелски милиардери е оценено на 42.7 млрд. долара.

В списъка на израелския "Форбс" са откроени още Роман Абрамович ($12.1 млрд.), Лев Блатник ($11.9 млрд.), Ралф Лорен ($7.5 млрд.), Роналд Лаудер ($3.4 млрд.) и Давид Азриели и Хаим Сабан с по  $2.9 млрд. всеки.

Още по темата:
Рекорд в Индиан Уелс, турнирът цели да измести Уимбълдън

Петият най-богат човек в света Лари Елисън иска Индиън Уелс да достигне нови висоти

Източник: Дневник

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини