Томаш Бердих класира Чехия на полуфинал за Купа „Дейвис”



08-04-2012 18:17 | Станко Димов

Чехия е на полуфинал за Купа „Дейвис”! Това стана факт, след като Томаш Бердих записа втора трисетова победа на  сингъл срещу Сърбия, този път над Янко Типсаревич със 7:6 (6), 7:6 (6), 7:6 (7).

Двубоят между двамата в зала О2 Арена продължи продължи близо 4 часа, а с успеха чехите поведоха с 3:1 победи в серията и направиха протоколен последния двубой.

По този начин Чехия се класира за полуфинал в Световната група за трети път в последните четири години. Изключение в този период направи само сезон 2010, когато чехите бяха спрени именно от сърбите.

Големият герой на домакините, не само за днес, а за целият четвъртфинален сблъсък е Томаш Бердих, който в петък отвя с 6:2, 6:1, 6:2 Виктор Троицки, а в събота, в тандем с Радек Щепанек, записа и успех на двойки.

Ключовият двубой с Типсаревич днес бе повече от равностоен, което се очакваше, след като на корта са световните №7 и №8. Въпреки, че си направиха по 4 пробива за целия двубой, Бердих бе по-агресивният тенисист и в течения на срещата успя да наниже впечатляващите 62 уинъра, половината от които чрез мощния си форхенд.

Точно 62 е цифрата и срещу непредизвиканите грешки на Бердих днес, но в крайна сметка това няма значение, след като целта е изпълнена. Иначе Типсаревич също получи своите шансове в тайбрек-геймовете, но ги пропусна с лека ръка. Това важи най-вече за допълнителния гейм в третия сет, когато Типси водеше с 6:2 точки, но въпреки това не затвори сета, което в последствие се оказа фатално за надеждите на "плавите".

Дуелът между Чехия и Сърбия не мина и без скандали. Както е известно в първия ден от мачовете (петък), Радек Щепанек отстъпи след 5-сетова драма пред Типсаревич, след което отказа да стисне ръката на опонента си. Нещо повече, сърбинът твърди, че му е бил показан среден пръст.

В спор за място на финал Чехия ще се изправи срещу Аржентина. Сблъсъците ще бъдат в периода 14-16 септември, а домакинското предимство ще бъде отново на страна на чехите.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини