Ким Клайстерс разкри как съчетава майчинството с кариерата



09-04-2012 19:30 | Станко Димов

Ким Клайстерс е „любимата” майка в тенис средите. След като се завърна на корта в края на 2009-та година, белгийката спечели на два пъти US Open  и веднъж Australian Open. Как успява да бъде едновременно грижовна майка и професионален тенис играч, вижте от следващите редове:

Just do it (просто го направете)

Разговарях с Ивон Гулагонг за това какво е да спечелиш Уимбълдън като майка. Тя ми каза – „Просто трябва да го направиш. Излизаш на корта и ако загубиш, губиш. На следващия ден си си у дома и се грижиш за дете си”. Така се чувствах и аз. Всеки ме пита за графика ми. ОК, има дни, в които ми е трудно, но нямам друг избор. Просто го правя.

Бързо забравяш загубите

Има случаи, в които съм разстроена след някоя моя загуба. Когато обаче Джейда дойде при мен и за минутка ми каже нещо глупаво се заливам от смях и забравям за загубата. В такива моменти си казвам „На кого му пука за загубата?”. Работя здраво, за да постигна резултати и давам най-доброто от себе си. От малка бях възпитана да мисля, че не трябва да изпадам в стрес от една загуба. Споделям тази теза, затова не разбирам колегите, които чупят ракети и прочие, когато не им върви на корта. Какво толкова, това е просто един мач?!

Разговаряйте с детето си за това, което правите

Джейда разбира, че отивам да играя тенис, или когато отивам да тренирам във фитнеса. Когато ме пита защо трябва да го правя й казвам: Мама трябва да бъде по-силна, затова трябва да положи усилия на корта”. Казвам й подобни неща, за да ме разбере. Дали съм й казвала, че мама е известна? Не, не говорим за това. Аз лично съм израснала в светлината на прожекторите, защото баща ми беше известен футболист. За нас обаче си татко си беше просто татко. Спомням си, че през уикендите ходихме на стадиона и го подкрепяхме.
Малките деца не мислят за славата.

Признавате, че сте уморени

Понякога имам тежък ден, изпълнен с много тренировки и натоварвания, но след това не мога да заспя, въпреки че наистина го искам. Сестра ми е в подобна ситуация, след като има две малки деца. тя също страда постоянно от умора и знам, че не е никак лесно.

Бъдете готови

Когато сме на път й позволявам на Джейда да гледа DVD. Освен това съм подготвена с други неща, с които да отвличам вниманието й когато е нужно.

Изморително е, но е забавно. Като родител, всеки човек иска детето му да получи най-доброто. Това е важно за нас. За мен е важно Джейда да е здрава, да води здравословен начин на живот. Това изисква много съм и добра храна. Пътуваме много, но постоянно съм подготвена. Чантата е на половина пълна с нейни дрехи, а в другата половина с други неща. Плодове, зеленчуци...готова съм във всеки един момент да й дам това, от което има нужда. Разбира се гледам да съм готова ако се разболее, затова винаги имам в себе си медикаменти. Естествено, че най-добре е в такива ситуации наблизо да има лекар, но все пак е добре да имаме някакви медикаменти й в нас.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини