Франческо Ричи Бити: Уимбълдън е най-великото място за тениса



10-04-2012 13:58 | Николай Драгиев

Президентът на Международната тенис федерация (ITF) Франческо Ричи Бити присъства на годишната генерална среща на Tennis Europe в Лион. Той даде интервю за Tennis Europe News по горещите теми в спорта.


- Като президент на ITF и член на МОК, какво очаквате от наближаващата Олимпиада в Лондон?
- Първото нещо, което изскача в съзнанието ми е, че качествата на Организационния комитет и на хората, работещи по този проект, са изключителни. От гледна точка на МОК нямаме съмнение, че това ще бъдат едни забележителни Игри.

На местно ниво, като човек живеещ също в Лондон, мога да ви кажа, че в момента има огромен натиск върху организаторите, за да спазят определения им бюджет и това е предизвикателство за тях. Колкото до тениса,  ще имаме необичайна ситуация. Ще бъдем на „Уимбълдън”, което е най-великото място в нашия спорт и където всичко е вече изпробвано и добре известно на всички ни.

Но спецификата на Олимпийските игри е различна от тази на турнира „Уимбълдън” в много аспекти, като например мерките за сигурност. Усещането ще бъде различно, но за техническата и логистичната подкрепа нашата цел е да използваме възможно най-много местни хора, което означава, че мнозина, работещи на турнира от Големия шлем, ще бъдат в екипа и за Олимпиадата.

Тенис турнирът на Игрите ще бъде на кортовете на „Уимбълдън”, но параолимпийският турнир ще се проведе на друго място – в „Итън Манър”. Този комплекс ще остане после за жителите на Лондон. Билетите за състезанията са разпродадени, а стадионът е с капацитет за 5000 човека. Във Великобритания има големи традиции и култура в спорта за хора в неравностойно положение, което се отразява и на подготовката за Параолимпиадата и на търсенето на билети за състезанията.

Телевизия Channel 4 ще излъчва всичко, така че това ще бъде голям тласък и реклама за спорта сред хората в неравностойно положение. Нямам съмнения, че тези Параолимпийски игри ще бъдат най-добрите в историята.

- Сигурно ще има все повече разговори за олимпийските „уайлд кард” следващите седмици...
- Нека да изясним, че няма да има „уайлд кард” в традиционния смисъл. Две места във всяка схема на олимпийския тенис турнир са запазени за участници от програмата „Олимпийска солидарност”. Останалите покани ще бъдат раздавани по строги и специфични критерии, включително световните ранглиста и принципа за глобално представяне, защото МОК препоръчва да участват тенисисти от възможно най-много държави.

-  Задава се забележителна година за ITF, в която организацията ще отбележи своята стогодишнина. Какво планирате за юбилея?
- Внимаваме с финансирането, но идеята ни е да направим серия от тържества по този повод. Те започват с финала на Купа „Дейвис” тази година. Въпреки че турнирът е на 112 години, тази година ще бъде финал №100, защото състезанието не се е провеждало по време на двете световни войни и в годините след тях. Така че стотният финал на Купа „Дейвис” ще даде началото на празненствата.

Те ще продължат със специална  Гала вечеря догодина и Годишната обща среща на ITF, която ще бъде проведена в Париж. Събитията ще завършат с финала за „Фед къп”, който е 50-и. Турнирът е бил създаден, за да отбележи 50-годишнината на Международната тенис федерация. Така че в края ще обединим всичките паметни събития.

- Разбрах, че сте имал среща със съветите на тенисистите в Маями. Медиите от време на време говорят, че разговорите за Купа „Дейвис” и „Фед къп” са в криза. Вие със същото впечатление ли сте?
- Всъщност срещата беше за правилата за класиране за Олимпиадата, които влияят на отборните турнири. Имахме положителна среща с мъжкия съвет, смятам че и тази с тенисистките премина добре. Важно е да се отбележи, че не тенисистите имат нужда от убеждаване – те са ентусиазирани поддръжници на нашите прояви. Има обаче хора с интереси около тях, треньори, агенти и т.н., които съветват някои от топ състезателите – особено при жените, да са против.

Но криза няма. Миналата година елитните тенисистки, които са играли във „Фед къп”, бяха 91 процента. Все пак, бихме искали повече участие на топ състезателките. Напоследък виждаме израстване на женския тенис, появи се ново поколение на върха. Това рефлектира все повече и върху отборните турнири. Титлите на Италия са добра илюстрация. Вярвам, че младият състав на Германия е тим на бъдещето. В Щутгарт залата беше пълна и през двата дни.

- Споменахте по време на речта си на Годишната среща, че USTA е инвестирала значителна сума миналата година за проекта Tennis 10s. Какво трябва да научат от това европейските федерации?
- Очевидно мнозинството от европейските тенис федерации нямат съотносими ресурси за подобна работа като американците, но като цяло сме много щастливи от начина, по който проектът беше приет ентусиазирано и бе подкрепен от европейските нации. Много от тях вече имат собствени успешни проекти за детския тенис.

Може би най-интересният аспект на американската програма идва от това, което направиха – и за което поискаха специално разрешение – да съчетаят върху линиите на вече съществуващ тенис корт очертанията за игрища за Tennis 10s. Това не е позволено по правилата, така че дадохме официално разрешение. Оказа се страхотно решение.

- Значи ITF не възразява да се маркират по-малки кортове върху тези с нормални размери?
- Ние активно бихме поощрявали това, защото Tennis 10s е ключов проект за нас. Най-важното нещо е децата да участват и да се състезават, а не винаги е възможно да се намерят ресурси за програмата. Ако това означава да се преобразуват съществуващите кортове, то това е по-добър вариант, отколкото да няма възможност изобщо да се играе. Тайната е да направим спорта по-достъпен за всички и затова Tennis 10s е навсякъде.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини