Лекарите на Надал: Той остарява, предстоят нови проблеми



14-04-2012 13:36 | Николай Драгиев

Рафаел Надал е известен с непримиримия си дух и шампионски характер. но и с честите проблеми с контузии, нерядко породени от това, че се раздава на 100% на корта и не щади тялото си. В живота на Рафа има две личности, които точно в тези трудни моменти са до него и му помагат да преодолее проблемите. Това са д-р Ми кел Санчес и д-р Анхел Руиз Которо.

Физиотерапевтът д-р Анхел Руиз Которо е в екипа на испанеца още от времето когато Рафа е бил едва 14-годишен и го придружава на много от турнирите, на които участва.

„Той бе до мен, когато преживях някои от най-тежките си контузии, и не само ми даваше медицински съвети, но и също така ме успокояваше и постоянно ме окуражаваше. Винаги ми е давал мотивация да се боря и да вярвам в шансовете да се възстановя. Той е до мен, независимо къде се намирам и каква е контузията - лека или тежка.

„Анхел бе начело на медицинския екип на Испанската федерация по тенис, а преди да се срещнем е помагал на почти всички от най-добрите играчи в Испания. Которо е в екипа ми на най-големите турнири, но когато не пътува с нас, той ме подкрепя в мислите си," споделя Рафа.

Хирургът Микел Санчес е човек, способен да прави чудеса. Той е човекът възстановил Рафаел Надал от от травмата в коляното, която в един момент дори застрашаваше кариерата му. Според Санчес Рафа подлага тялото си на прекалено жесток стрес.

„Рафа подлага сухожилията си на прекалено жестоки натоварвания. Скоро ще прегори и ще стане опасно за здравето му. Не знам да има друг човек в света, който да изтезава тялото си умишлено. Надал тренира по много часове, изиграва много мачове и постоянно натоварва 100% от тялото си. В един момент то вече не може да се възстанови напълно и контузиите зачестяват. Неговият стил на игра е агресивен, което подлага мускулите му на голям стрес, а това от своя страна го прави по-податлив на травми," сподели Санчес в интервю за испанския „Марка".

„Надал не иска да промени стила си на игра и не възприема факта, че е
по-добре да загуби няколко гейма повече, с цел да намали риска от контузия. Той иска да продължава да играе по този начин, а вероятността от нови проблеми е много голяма и дори може да повреди и други сухожилия като това на ахилеса. Рафа трябва да разбере, че колкото повече остарява, толкова повече трябва да намира баланса и не може да продължава да печели всеки турнир, на който участва в следващите десет години", казва още специалистът, добавяйки, че Рафа трябва да се научи да се грижи за себе си.

Д-р Санчес е и изобретателят на новия метод за лечение на подобен род травми, при който увредените области се третират с обогатена с фактори на растежа плазма, придобита от кръвта на съответния пациент. Този метод му спечели редица награди в областта на медицината, но от друга страна не е позволен от антидопинговата агенция УАДА.

Поради тази причина при лечение на спортисти се налага известна промяна в него, за да отговори на изискванията на агенцията.

„Наскоро имаше среща, организирана от УАДА, в която 20 експерти дискутираха използването на хормоните на растежа. Мнението на тези 20 експерти бе, че не трябва да се смята за допинг. В момента инжектирането на обогатена плазма се смята, че притежава същото ниво на кортизон. Все пак след серия от срещи УАДА изкара този тип лечение от списъка със забранените, тъй като то по никакъв начин не помага на представянето на спортистите", завършва Санчес.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини