София спечели Европейско първенство за ветерани при сериозна конкуренция



16-05-2012 14:20 | Николай Драгиев

София ще бъде домакин на първото Европейско първенство по тенис за ветерани, което ще се проведе от 2 до 8 юли. Столицата ни спечели в сериозна конкуренция правото да приеме шампионата в първите му три издания в периода 2012 – 2014 година.

„Летописът стартира от София. Това не е самоцелна проява. Ветеранският тенис се развива с бързи темпове в последните години и за нас е чест, че ще бъдем първите домакини на европейски шампионат. Искам да подчертая, че Българската федерация по тенис сама финансира тази проява и не е търсила помощ от държавата”, заяви президентът на БФТ Стефан Цветков на пресконференцията за турнира, провела се в БНТЦ „Карлсберг”.

Директорът на Европейското първенство Мариана Ненова разкри детайли около надпреварата. „Очакват се много тенисисти. За момента сме заявили, че ще се играе на кортовете на БНТЦ и на „Дема”, но при необходимост мачове могат да приемат и комплексите „Левски”, ТСГК и „15:40”. Очакваме силни участници от цяла Европа. Заявки се приемат до 14 юни, като тенисистите се регистрират през ITF и трябва да имат IPIN.

"Втората в световната ранглиста Цветелина Николова ще участва, желание е изявил и бившият национал Красимир Лазаров. Тази година календарите на клубните първенства не са съобразени с европейското и затова е възможно силни български тенисисти като Любомир Петров и Любомира Бачева да пропуснат проявата”, обясни Ненова.

На турнира ще има представители на Тенис Европа. Главен съдия ще бъде единствената българка със сребърна значка Веселина Донева.

Първенството е за мъже и жени в 21 възрастови категории – единично, двойки, смесени двойки и утешителен турнир. Шампионатът включва общо 73 схеми, достъпни за всички тенисисти на възраст над 35 години.

„Благодаря на г-н Цветков и хората от БФТ за усилията, които положиха, за да получим това домакинство, както и домакинствата на други престижни прояви тази година. Благодарение на лобирането на президента пред Тенис Европа и ITF, те гледат на нас с доверие като организатори”, каза в заключение Мариана Ненова.

Тя представи и талисмана на Европейското първенство за ветерани, което още търси своето име. Ненова помоли за съдействие медиите с предложение за име на симпатичната фигурка.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини