Джокович с впечатляващ успех над Федерер (ВИДЕО)



19-05-2012 22:27 | Николай Драгиев

Световният номер 1 Новак Джокович демонстрира, че е все по-близо до най-добрата си форма като се класира за финала на "Мастърс 1000" в Рим за поредна година. Сърбинът надигра Роджър Федерер с 6:2, 7:6(4) и взе своята 11-а победа над легендарния швейцарец.

Това значи, че в неделя от 17,00 часа Джокович ще спори за втора поредна година за титлата в Рим с Рафаел Надал.

Като цяло Новак Джокович бе доста по-стабилен в изявите си корта и почти не допускаше пропуски, докато Федерер бе нервен и правеше нетипични грешки от всички позиции на корта. Така Федерер ще се надява Джокович да победи Надал във финала, ако иска да запази второто си място в световната ранглиста и да бъде поставен под номер 2 на "Ролан Гарос". Турнирът в Рим пък остава един от малкото в сериите "Мастърс", които Федерер така и не е печелил.

В първия сет Джокович бе доста по-убедителният тенисист. Той покриваше впечатляващо корта, а освен това почти не допускаше непредизвикани грешки. В същото време Федерер вкарваше под 40% първи сервис и бе наказан с пробив още във втория си сервис-гейм. Джокович с лекота стигна до 4:2 в своя полза, когато реализира и втори пробив за изненада на публиката в Рим, която очакваше по-равностойна битка. Така след 35 минути игра Джокович затвори първата част с 6:2. В целия първи сет Федерер направи 19 непредизвикани грешки и не успяваше да е равностоен в по-дългите разигравания.

Ситуацията на корта не се промени значително във втория сет. Федерер продължи да не сервира достатъчно добре, а броят на непредизвиканите му грешки бързо надхвърли 30. Логично се стигна до седмия гейм на тази част, когато Джокович стигна до своя решителен пробив - 4:3. Шампионът от Australian Open пропусна мачбол при 5:4 и вместо да затвори срещата, Федерер реализира първата си точка за пробив - 5:5 и върна интригата.

Очаквано се стигна до тайбрек. В него инициативата отново бе при Джокович, който бързо дръпна с 3:0 точки. Той умело задържа този аванс до 5:4 и на свой сервис затвори със 7:4.

От своя страна Федерер призна, че е доста уморен след последните два турнира. "Доволен съм, че този турнир приключи. Новак бе по-добър от мен тази вечер. Тази вечер той показа защо е номер 1, това не е случайно," лаконичен бе Федерер.

До момента Рафаел Надал води със 17:14 в преките срещи с Новак Джокович. Любопитното е, че когато става въпрос за настилки различни от клей, Ноле води с 12:7 в преките сблъсъци.

Във финали на турнири САМО на клей Надал е с невероятната статистика от 34 победи и 4 загуби, а Джокович със 7 победи и 4 загуби.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини