"Ролан Гарос" 2012 - Сблъсъкът на титаните



25-05-2012 16:17 | Георги Стоянов

Предстоящият Ролан Гарос има пълното право да бъде опреличен така звучно. Тримата титани на съвременния тенис ще се впуснат в една епична битка за купища рекорди, чест и слава.


За какво ще играе Новак Джокович:

Ако Новак спечели, то той ще направи не само Кариерен шлем, но и "НОЛЕ ШЛЕМ" или ще стане първият тенисист след Род Лейвър насам, който ще държи и четирите турнира от Големия шлем, макар и не в една година (но това също ще е възможно като мисия, ако Ноле спечели Купата на Мускетарите). Също така, Джокович ще държи 5 от последните 6 ГШ титли, което ще е изравнен рекорд на Лейвър и Федерер. Единствено Доналд Бъдж има 6 от 6 поредни ГШ титли.

Ако Джокович достигне финалния мач ще изравни постижението на Федерер от 27 поредни победи на ГШ, а ако спечели титлата, то естествено и ще счупи този рекорд.

За какво ще играе Роджър Федерер:

Ако Роджър спечели, то той ще подобри собствения си рекорд от 16 ГШ титли, ако достигне финал то той ще изравни постижението на Рафаел Надал (стига самият испанец да не се класира отново на финал) от 6 финала в Париж и ще стане третият тенисист в историята с двоен Кариерен шлем (всичките турнири от ГШ да са спечелени поне по два пъти) след Рой Емерсън и Род Лейвър.

Ако Федерер достигне полуфинал ще изравни постижението на Джими Конърс от 31 полуфинала на турнирите от Големия шлем, а ако стигне 1/4 финал ще се изравни с Андре Агаси на второто място в тази класация с 36 1/4 финала в турнирите от Големия шлем. На 1-о място отново е Конърс с 41 1/4 финала.

На Федерер му трябва само още 1 победа и ще стане тенисистът с най-много победи на турнирите от Голямата четворка, изпреварвайки Джими Конърс. Двамата имат до този момент внушителните 232 победи.

Ако Федерер загуби финала, то той ще се изравни с Иван Лендъл в една малко негативна класация с по 5 загубени финала на един турнир от Големия шлем. Треньорът на Анди Мъри има 5 загубени финала на US Open.

За какво ще играе Рафаел Надал:

Кралят на клея, Рафа Надал, ако спечели за 7 път най-претижния трофей на червено ще подобри постижението на Бьорн Борг и ще стане единственият в историята, който е печелил "Ролан Гарос" СЕДЕМ пъти, откакто турнирът е открит.

Рафаел Надал ще се изравни с много малката групичка от тенисисти, които имат 7 победи на един от шлемовете. Такова постижение например има Пийт Сампрас - 7 победи на Уимбълдън (но Надал евентуално ще направи това нещо на 26 години, докато Пийт го стори на 29 г.). Рафа ще стане и третият най-млад тенисист в историята с 11 титли от ГШ след Борг и Федерер.

Също така, Надал ще изравни постижението на Бьорн Борг, Пийт Сампрас и Роджър Федерер с 8 (осма) поредна година с поне една титла от Големия шлем. Ако Надал се класира на финала, то той ще изпревари Андре Агаси на третото място във вечната класация с ПЕТИ пореден финал на турнирите от шлема и пред него ще е само Федерер с 10 и с 8 поредни финала.

Дори и да загуби финалния мач, Рафа пак ще постави рекорд, макар и малко негативен (или хайде да си финалист не е никак лошо, но все пак казват, че историята не помнела само победителите). Испанецът ще стане вторият тенисист в историята, който ще държи и четирите калъфки от четирите мейджъра в последователен рейд след Джак Крауфорд през далечната 1934 г.

Ако имаме финал, Надал - Джокович, то това ще е рекорд - никога в историята не се е случвало двама тенисисти да си оспорват титлата и на четирите най-големи турнири последователно.

Ако имаме класика Федерер - Надал финал, то това пак ще е рекорд. За първи път двама тенисисти ще си оспорват титлата на един от ГШ турнирите за 5 път (подобрявайки собственото си постижение от 4 финала в Париж, а с 3 финала от един мейджър са Федерер-Надал на Уимбълдън; Едберг - Бекер на Уимбълдън; Федерер - Родик пак на Уимбълдън и Сампрас - Агаси на US Open) и не на последно място, двамата ще изравнят постижението на Иван Лендъл и Джон Макенроу от 20 изиграни финала общо!

Както виждате, уважаеми любители на един от най-великите спортове, свидетели сме на една уникална епоха с трима първокласни тенора, които не спират да ни удивляват и да разбиват всякакви представи и устои в тази игра. Безспорно най-силният топ 3 в историята на този спорт.

Кой ще спечели? Има ли чак такова значение, едно е сигурно, който и да спечели за статистиците ще има много, много работа...

И все пак ако трябва да дам една прогноза, то ще посоча Рафаел Надал и не защото ми е любимият тенисист, а просто защото така сочи логиката. Точно в този момент и особено след победата му в Рим без загубен сет (трета титла на клей този сезон и трета такава без загубен сет?!), така повелява здравият разум.

Не само рекордите са поставени на карта обаче...

Тримата големи са се вкопчили и в битката за първото място в световната ранглиста, като Федерер стане ли първи, ще счупи един от малкото останали му неподобрени рекорди за най-много седмици като номер 1, изпреварвайки Пийт Сампрас.

Това сякаш е предопределено да се случи... На мен като бивш много голям фен на "Пистъл Пийт" със сигурност няма да ми е приятно, но кой ако не GOAT ще подобри някога това уникално постижение. Едно е ясно, след Ролан Гарос със сигурност Новак Джокович ще остане на върха на световната ранглиста, но има много голяма вероятност за смяна на караула след Уимбълдън или след Олимпийските игри в Лондон.

Със старта на Ролан Гарос почва най-интересната част от сезона - световното първенство на клей, после световното първенство на трева и пак на трева битката за златния олимпийски медал, който изненадващо, но и много радващо и заслужено след Пекин и големия успех на тениса там стана изключително търсен и мечтан от всички тенисисти в елита.

Ето какво е положението към днешна дата:

1. Новак Джокович 11 800 точки

2. Рафаел Надал 10 060 точки

3. Роджър Федерер 9790 точки

 

Точки за защитаване в периода РГ - ОИ' Лондон:

Ноле: 2720 точки

Рафа: 3200 точки

Фед: 1560 точки

 

На 02.07 падат точките от Уимбълдън' 2011 г. и за топ 3 след Уимби предстои Олимпиадата, за която ще се дават следните точки:

750 точки - за златен олимпийски медал
450 точки - за сребърен медал
340 точки - за бронзов медал
270 точки - за 4 място

 

За ГШ се дават:

2000 точки за титла
1200 токи за финал
720 точки за полуфинал
360 точки за 1/4 финал

В Хале и Куинс ще се раздават:

250 точки за титла
150 точки за финал
90 точки за полуфинал

 

Приемаме на доверие, че топ 3 няма да отпаднат преди полуфинал в Хале (ако Ноле наистина играе там, както се очаква) и Олимпиадата в Лондон и преди 1/4 финал на ГШ на РГ и Уимби, иначе с оглед на реалностите в момента ще е шокиращо...


А сега нека извадим всички тези точки от миналата година и какво ще имаме:
1. Джокович: 9080 точки (легенда: 11 800 - 2720 = 9080)
2. Федерер: 8230 точки
3. Надал: 6860 точки

 

Въпросът е кой колко ще натрупа в Париж и Лондон...

 

Оттук-нататък всеки може сам да си прави сметките било с или без кръчмар...

Георги Стоянов

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини