Мария Шарапова: Ще атакувам мястото на Азаренка!



25-05-2012 18:42 | Станко Димов

Предлагаме ви част от пресконференцията на Мария Шарапова преди втория за сезона турнир от Големия шлем „Ролан Гарос”:

- Една от вашите известни фрази в миналото бе, че се чувствате като крава на лед, когато играете на клей! Какво се промени с времето, за да се превърне тази настилка в една от любимите ви?
- Да, сега се чувствам много по-комфортно на клей. Въпреки, че през сезона не играя на много турнири на тази настилка, с всяка изминала година се чувствам все по-силна физически, когато започнат битките на клей. Мисля, че това ми помага много, особено във възстановителния процес.

Разликата е, че преди не бях толкова силна физически. Самата аз не вярвах, че мога да играя 7 двубоя на най-високо ниво. Знаете, в Европа винаги е малко по-трудно, защото може да завали във всеки един момент. Нямах физическа възможност да издържа на натоварването. Тялото ми не можеше да се възстанови на време за следващия мач.

Сега обаче определено се развих много в тази насока. Освен това се движа по-добре, което също е от изключително значение. И да, наистина е много по-добре, когато дойдеш за „Ролан Гарос” с няколко титли на клей от предходните седмици и няколко дни пълна почивка.

- Преди време каза, че рано или късно резултатите на „Ролан Гарос” ще дойдат и ти ще спечелиш този турнир. Е, дойде ли това време според теб?
- Винаги съм вярвала, че възрастта или изкараните години в тура нямат никакво значение за шансовете на даден играч да спечели голям турнир. Можеш да ставаш все по-опитен играч с всеки изминал мач. Както и да научиш нещо ново, от всяка една следваща минута на корта. Точно това направих и аз – научих много от последните ми двубои на „Ролан Гарос”. Както от лесните, така и трудните. Научих много и от загубите си тук. Винаги съм вярвала, че мога да развия играта си повече. Точно поради тази причина не съм търсила оправдания за загубите си в Париж. По принцип казвам това, в което вярвам. За мен най-важното е да продължа да израствам като играч, без значение дали ще спечеля даден турнир през годината или не.

- Мислиш ли, че в момента играеш най-добрия си тенис като цяло?
-  Както вече казах много по-добре е да дойдеш за „Ролан Гарос” и да знаеш, че играеш добре, а освен това да имаш няколко титли на клей от последните седмици. В момента просто се надявам, че ще покажа най-добрия си тенис тук, както и в турнирите до края на лятото.

- Първото място в ранглистата отдавна не е било толкова близо до теб. Как ще се чувстваш, ако отново станеш кралицата на тениса?
- Ще бъда на седмото небе, ако отново се изкача на първото място в света, защото когато се завърнах на корта след контузията, не помня точно какво беше мястото ми в ранглистата, но положението за мен тогава не бе никак лесно. Когато бях малка си поставих за цел да бъда №1. Веднъж го направих, ще се опитам да го направя още веднъж. В момента съм доволна и от факта, че съм толкова близко до първото място. Щастлива съм и заради начина, по който превъзмогнах всички трудности през последните години. А първото място – това е мечтаната позиция за всеки един играч в света!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини