Федерер: Подкрепата в Париж ме кара да мечтая за нова титла



26-05-2012 13:20 | Станко Димов

Предлагаме ви част от пресконференцията на Роджър Федерер преди Откритото първенство по тенис на Франция, което започва в неделя. Ето какво сподели швейцарецът в навечерието на втория турнир от Големия шлем.

- Спечели титлата през 2009-та година, а освен това игра още няколко пъти на финал на „Ролан Гарос”. И тази година си сред големите фаворити за трофея. Какво представлява трофея от „Ролан Гарос” за теб и твоята кариера и защо този турнир е толкова специален за теб?
- Да, през последните години наистина заобичах този турнир. В началото записвах доста колебливи резултати тук. Особено трудно ми бяха първите кръгове. За сравнение мога да дам Уимбълдън и US Open, където винаги съм започвал доста уверено. Тук обаче не беше така. „Ролан Гарос” беше и първият турнир от Големия шлем, на който получих „уайлд кард”. Беше през 1999-та, загубих от Пат Рафтър на „Сузан Ленглен”. Пазя добри спомени от тези дни, въпреки, че ми беше трудно (бел.ред. на „Ролан Гарос”).

2009-та наистина беше много специална. Спечелих турнира за първи път, емоциите бяха на върхово ниво, също както и подкрепата, която получих от трибуните. Впрочем миналата година феновете също ме подкрепяха страхотно на финала, за което им благодаря. Изобщо атмосферата в този град е уникална. Усещал съм подкрепата и когато печеля в „Берси” (Мастърс турнир в зала в края на сезона), въпреки че не мога да го сравня с „Ролан Гарос”. Определено пазя специални спомени от Париж. Ще се опитам да спечеля турнира тази година. Това е моята цел. Искам отново да изпитам някои от тези невероятни емоции, за които ви говоря. Няма съмнение, че ще бъде велико, ако отново спечеля „Ролан Гарос”.

-   Казват, че форматът 3 от 5 сета помага повече на топ-състезателите, защото им дава повече време да разгърнат играта си. Вярно ли е?
- Напълно съм съгласен.

- Как се почувствахте когато излязохте на централния корт и как се чувствате физически преди турнира?
- Кортът определено е впечатляващ, както винаги е бил. Момчетата, които се грижат за покритието са свършили страхотна работа и заслужават поздравления. Разбира се има и някои недостатъци и лоши страни, но това са клей-кортовете и затова ги обичаме. Тренирах на „Филип Шатрие” и „Сузан Ленглен” през последните дни и всичко ми се стори нормално.

Отново имаме промяна на топката, в сравнение с предните години и предните турнири на клей от последните седмици, което прави нещата малко по-сложни. Според мен този проблем трябва да се реши скоро. За целия сезон на клей трябва да се избере само една топка, с която да се играе. Тази година играхме с различни топки в Мадрид, Рим, а сега и тук. Това прави нещата по-сложни. Иначе физически се чувствам добре. Имах леки проблеми след двубоите в Мадрид и Рим. След загубата от Джокович си взех три дни почивка. Започнах тренировки в сряда и се чувствам страхотно. Чувствам се точно така, както трябва преди турнир от Големия шлем.

- Бил сте толкова близо от това да спечелите 4 поредни титли от Големия шлем, нещо, което в момента може да направи Новак Джокович. Колко важни постижение е това за тениса и спорта като цяло? Кой според вас е най-трудният момент тази цел да бъде изпълнена?
- Страхотно постижение е да спечели 3 трофея от Големия шлем, а да го направиш в 4 поредни турнира от Шлема е една невероятна стъпка напред. Както винаги най-труден се оказва последният турнир. Ако не се лъжа аз бях два пъти в подобни ситуации, като и в двата случая играх финали. Бях на няколко сета от това постижение. Да, и в двата случая играх с Рафа Надал тук, което знаете, че не е никак лесно.

Може би е по-лесно да започнеш с „Ролан Гарос” и след това да завършиш постижението с турнирите на твърди кортове. Като цяло е страхотно за тениса, че разполага с такива моменти. Новак е на прага на 4 поредни титли от Шлема сега, Рафа беше в подобна ситуация преди Australian Open миналата година, преди това подобен шанс на няколко пъти се бе открил и пред мен. Това е страхотно за спорта като цяло. Ще бъде интересно да видим какво ще направи Новак сега. Забавно е, защото говорим за едно невероятно постижение, но всъщност в края на деня ние просто мислим и искаме да играем, не отделяме много мисли за рекордите.

- Миналата година изглеждаше така, сякаш намалявате програмата си. Тази година обаче увеличихте турнирите. Защо се получи така?
- Винаги съм искал да играя повече турнири на закрито в Европа, както тази година през февруари. От няколко години се опитвах да участвам на турнира в Ротердам. Тази година беше моментът, в който можех да съм там и не се замислих. През предишните години отказвах турнира, защото през това време бях в резиденцията си в Дубай. Беше трудно, защото разстоянията са големи, а с мен са семейството и екипът ми. Тази година обаче си казах, че ще участвам в Ротердам.

Какво се получава – ако не играеш от Australian Open до Индиан Уелс, а след това не се представиш добре на Индиан Уелс и Маями излиза, че 3 месеца не си играл тенис! Просто исках да бъда сигурен, че ще изиграя достатъчно двубои.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини