Ягоди и сметана? Моля ви, тук е Франция



02-06-2012 12:07 | Николай Драгиев

Някъде се обличат в бяло, хапват ягоди със сметана и играят на трева - джентълмени, какво да ги правиш... Но не и в Париж. Във Франция имат собствени разбирания за приятно прекарване на времето и трудно някой може да ги убеди, че тяхното не е най-хубаво.

Тенисът на трева върви с бели чадърчета, докато клеят предполага леко вино и тънки мезета. Комплексът „Ролан Гарос" е осеян със заведения, които предлагат целия диапазон на френската кухня, а и не само. Големият екшън може да е на централния корт „Филип Шатрие", но за малка почивка най-добре да отскочите до „Сюзан Ленглен" или корт 1 - просто там опашките и блъсканицата са по-малки.

А тълпата е огромна - колкото и да е голям комплексът, трудно може да поеме всички желаещи да посетят Големия шлем. Миналата година мачовете от основната схема на „Ролан Гарос" бяха изгледани на живо от рекордните 429 105 зрители. За сравнение - цифрата за 1980 година е почти двойно по-малка, въпреки че капацитетът на съоръжението е същият. Интересът към телевизионните излъчвания на мачовете е също огромен - миналата година от кортовете в Париж бяха излъчени общо 11 615 часа, а финалите при мъжете и жените бяха най-гледаните в историята на турнира.

Героите на корта са тенисистите, но освен тях на клея стъпват и длъжностни лица - децата, които подават топки. Общо 250 малки тенисисти на възраст от 12 до 16 години отговарят за навременното подаване на топки към сервиращите и за разчистването на кортовете. Те се избират на специални тестове, на които се оценява сръчността и издръжливостта им - тези качества са им нужни не по-малко, отколкото на състезателите. Освен това не трябва да са по-високи от 175 см, да носят очила или контактни лещи.

По света има различни мнения по въпроса, но французите са убедени, че клеят, на който се играе „Ролан Гарос", е най-добрият в света. Той дължи червения си цвят на стрити на прах тухли, които оформят горния слой от настилката. Иначе покритието е от три пласта, под които са разположени дренажни тръби. Клеят е въпрос на чест за французите - първото игрище е създадено в Кан от Ърнест и Уилям Реншоу през 1880 г. Червеният цвят на игрището също - в Париж не биха и помислили да сложат зелен или син клей, както правят на други места!

Въпрос на чест или на нещо друго - от феншопа на „Ролан Гарос' можете да си купите бутилка с оригинален клей, използван на кортовете. Струва 20 евро.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини