ВИДЕО: Федерер обърна Дел Потро от 0:2 в драма



05-06-2012 20:31 | Николай Драгиев

Роджър Федерер реализира своя седми обрат от 0:2 сета. Постигна го в четвъртфиналите на "Ролан Гарос" 2012 като победи Хуан Мартин дел Потро след 3:6, 6:7, 6:2, 6:0, 6:3 за над три часа игра. Така той стана най-възрастният полуфиналист в последните 27 години в Париж. Това ще бъде и общо седми негов полуфинал в този турнир.

Двубоят бе доста оспорван, макар в малко моменти от него и двамата тенисисти да играха на върха на възможностите си. В началото на двубоя Федерер бе далеч от най-добрата си игра, бе разконцентриран и правеше множество грешки. След третия сет пък Дел Потро рухна физически, а контузеното му ляво коляно също не му даваше възможност да се придвижва максимално добре по корта.

Федерер стартира ужасно двубоя и правеше грешки от всевъзможни позиции. Той много бързо се озова в ролята на догонващ с два пробива пасив. Той успя да върне единия и имаше точка да върне и втория, но Дел Потро започна да сервира добре и се спаси. Така аржентинецът успя да затвори този сет с 6:3 в своя полза.

След куп обрати във втория сет се стигна до тайбрек. В него Дел Потро заложи на атаката и не сгреши. Той поведе с 4:1 точки и тази преднина се оказа достатъчна за него да поведе с 2:0 сета в крайна сметка.

За Дел Потро обаче всичко положително приключи някъде тук. Нямащ какво да губи Федерер подобри играта си, а в същото време Дел Потро бавно, но сигурно губеше своите сили. Двуметровият гигант още преди мача се бореше с травма в лявото коляно, което му е стабилно превързано в последните срещи.

Швейцарецът успя да стабилизира и началния си удар, който в първите два сета далеч не го улесняваше. Освен всичко, съзрял проблемите с придвижването на Дел Потро, той започна да използва по чудесен начин от късите топки.

В следващите три сета Федерер бе безпощаден и загуби само пет гейма - 6:2, 6:0, 6:3. Особено впечатляващ Федерер бе в четвъртия сет, в който не допусна нито една непредизвикана грешка. Любопитното е, че последният път, когато Федерер стигна до такъв обрат в Париж бе през 2009-а, когато след това взе и титлата.

С това постижение Федерер се изравни с Джими Конърс по най-много полуфинали в турнирите от Големия шлем - 31.

"С Хуан се познаваме отлично, знаем какво да очакваме един от друг. Той имаше проблем с коляното, но въпреки това се бори до последно. Поздравявам го за това нещо," заяви джентълменски Федерер.

"След като загубих втория сет бях много ядосан. Случват се такива неща. Той игра много добре в тайбрека. В началото на четвъртия сет видях проблемите при него и знаех, че мога да обърна.

"С който и да играя в полуфиналите ще ми бъде много трудно," заключи Федерер в интервю на корта.

А в полуфиналите Федерер ще играе със световния номер 1 Новак Джокович. До момента швейцарецът води с 14:11 в тези сблъсъци. Само на клей Фед има аванс от 3:2.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини