Щефи Граф: Тенисът не ми липсва, сега съм майка и съпруга



07-06-2012 14:02 | Николай Драгиев

Щефи Граф рядко говори за медиите. Тя все пак се съгласи да даде интервю пред "Ди Велт". Премисля всеки отговор и чак тогава започва да говори. Спед 22 титли в Големия шлем и 377 седмици като №1 в света, Граф е смятана за най-добрата тенисистка в историята. Сега тя е семейна жена и гледа децата си заедно със съпруга си Андре Агаси.

Щефи, рядко се появявате в Германия, а от много години живеете в САЩ. Чувствате ли се като у дома в Германия?
- Може би вече не ми е дом, но все пак е родната ми страна. Отидох за малко в родния ми град Манхайм. Беше много приятно, макар и да беше кратко.

През 1999 г. се отказахте от тениса. Имало ли е момент, в който да искате да се върнете на корта?
- Не. Не мога да кажа, че тенисът ми липсва. Разбира се, все още е забавно да хвана ракетата, но това се случва рядко. Сега съм майка, работя за фондацията "Деца за утре" и се занимавам с бизнес. Още преди края на кариерата ми в тениса помагах на деца, пострадали от домашно насилие.

Следите ли какво се случва в тениса?
- По-малко по телевизията, но гледам резултатите във вестниците и от време на време посещавам турнири.

Съвсем ли не ви липсва играта?
- Не. Забавно е да си зрител. Но не ми липсва да играя. Животът ми е изпълнен с много хубави неща.

Вие бяхте специална тенисистка. Специална ли сте като бизнес дама?
- Не знам. В моя живот нещата се развиват бавно. Например работата с фондацията. В кариерата си съм видяла много от света, знам за много хора, които живеят лошо и знам как някои се отнасят с децата си. Преди бях работила за фондации и се научих какво да правя. Опитах се да предам опита си. Същото важи и за фитнес центъра ми, където искам да покажа колко важно е хората да се движат.

А децата ви? Какво искате да им дадете?
- Това е голям въпрос. Много малки и много големи неща, чувствителност, уважение към другите, искам да разбират какво се случва и да знаят, че са много важни за мен и за мъжа ми. А за предишния въпрос - дали се чувствам бизнес дама? Не. Виждам себе си като майка и като съпруга. Няма нищо по-важно от семейството ми и от времето, което прекарвам с децата ми

Страхувате ли се да не направите грешка? Или от това да не сте добра майка?
- Да, има тревога и това е важно. Има много неща. Ако аз и Андре отиваме някъде за среща и ги оставим сами вкъщи, винаги се притеснявам да не стане нещо. Всеки ден идва по нещо ново. Но е хубаво човек да си задава такива въпроси постоянно.

А и вие не сте сама.
- Точно така. С мъжа ми си говорим постоянно. Ако някой е притеснен за нещо, веднага го споделя с другия.

Постоянно пътувате. Остава ли ви време за такива разговори?
- Не винаги е лесно. А и аз не съм от хората, с които се общува лесно. С мен не е лесно да се говори открито, а и трудно говоря открито за определени неща. В този аспект се уча много от Андре. Той ме научи да говоря открито за нещата, които ме тревожат.

Вие сте доста спокойна. Това важи ли за общуването ви с публиката?
- Не, интервютата и подобни събития не са лесни за мен. Сега даже ми е още по-тежко, защото се появявам рядко на публични места, така ми е по-добре.

Имате имидж на перфектната тенис легенда, в живота ви няма скандали, вие сте идеалната Щефи Граф. Наистина ли е така?
- Не съм абсолютно перфектна. Всеки човек прави грешки. От 13 години не съм на тенис корта, вече имам друг живот. Разбира се, винаги е хубаво да погледнеш назад. Хубаво е и когато хората ми казват, че са се забавлявали, докато са ме гледали да играя тенис. Но това остава назад.

Вкъщи обръщате ли внимание на здравословната храна и на спортуването?
- Като спортистка винаги съм наясно колко важна е здравословната храна. Опитваме се да предадем същото и на децата ни. Храната и движението са важни за израстването на децата. Но моите деца нямат такива проблеми. Те са доста активни.

Осъзнават ли децата ви какво са постигнала родителите им?
- До преди няколко години - не. Малката беше на 4 г., когато Андре за последно игра. Чак в училище, където трябваше да занесем някои от купите и да разкажем малко за кариерите си, те започнаха да разбират по нещо. Публичният интерес към тях също става все по голям. Но в Лас Вегас, където живеем, ние сме по-скоро анонимни, за щастие. Те се интегрират нормално.

Фитнес студиото ви е само за жени. Тренирате ли с мъжа си или сама?
- По-често сама. Преди тренирахме по-често заедно, но в последните години стана по-трудно да съвместяваме програмите си и срещите. Аз съм доволна, ако имам по 30 минути за тренировка редовно. Но скоро с Андре ще застанем заедно на корта. Така е по-забавно.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини