Статистика: За трети път Надал спаси рекорда на Род Лейвър



11-06-2012 16:37 | Станко Димов

Рафаел Надал е големият герой на деня. Испанецът триумфира на „Ролан Гарос” и подобри няколко рекорда, най-значимият от които по брой титли в турнира – 7. По този начин Рафа задмина легендата Бьорн Борг, който има 6 трофея от Откритото първенство по тенис на Франция.

Победата над Новак Джокович донесе на Надал юбилейна 50-та титла, 36 от които са на клей-кортове. Любопитното е, че Надал се оказва най-големият пазител на постижението на Род Лейвър, който през 1969 държи в ръцете си всички титли от Шлема едновременно.

На 3 пъти постижението на Лейвър бе на път да бъде изравнено, но и в трите случая Надал излиза на пътя на претендентите на „Ролан Гарос” и ги побеждава.

СНИМКИ ОТ ТРИУМФА НА НАДАЛ НА "РОЛАН ГАРОС"!

- Рафаел Надал вече има 7 трофея от „Ролан Гарос”. Нито един играч в историята няма повече титли от него в този турнир.

- Надал събра на сметката си 11 трофея от турнири от Големия шлем. Повече от него имат само Федерер (16), Сампрас (14) и Емерсън (12).

- 28 от последните 29 титли от Големия шлем са спечелени от Рафаел Надал (11), Роджър Федерер (12) и Новак Джокович (5).

- Род Лейвър остава последният (и единствен жив), който е печелил всички турнири от Големия шлем поред. Рафаел Надал спаси за трети път постижението на Лейвър, което е от 1969-та година. Федерер (2006, 2007) и Джокович (2012) можеха да спечелят последователно всички титли от Шлема, но и в трите случая Надал ги спря на „Ролан Гарос”.

- Рафаел Надал стана четвъртият тенисист в историята, който печели поне по една титла от Големия шлем в продължение на 8 години. Преди него това са правили още Бьорн Борг, Роджър Федерер и Пийт Сампрас.

- Надал стана третият най-млад тенисист, който достига границата от 11 титли от Големия шлем. По-млади този успех са постигали само Бьорн Борг и Роджър Федерер.

- 11 титли от Големия шлем, освен Рафаел Надал, имат още Бьорн Борг и Род Лейвър.
- Надал стана 10-ият тенисист в Оупън ерата, който записва 50 титли.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини