Какво постигна Рафа на тазгодишния "Ролан Гарос"?



11-06-2012 17:07 | Георги Стоянов

Рафаел Надал спечели своята рекордна седма титла от "Ролан Гарос". Това е основното му постижение след турнира през 2012-а в Париж и никой друг тенисист в историята не може да се похвали с нещо подобно.

Надал обаче регистрира и множество други уникални постижения след турнира в Париж. Вижте ги:

 

* Това е негова 11-а титла от Големия шлем. Така той се изравнява с Бьорн Борг и Род Лейвър. Пред него са само Роджър Федерер (16 титли), Пийт Сампрас (14) и Рой Емерсън (12). Рафа става третият най-млад тенисист в историята с 11 титли от Шлема след Бьор Борг и Федерер.

 

* Седма титла на "Ролан Гарос" в Откритата ера - (РЕКОРД). Само Пийт Сампрас има толкова титли на един турнир в Откритата ера на тениса - на Уимбълдън. Също 7 титли имат и Бил Тилдън на US Open, и Уилям Реншоу на Уимбълдън, но това е преди 1969-а година. 
А вечният рекорд се държи от някой си Макс Декуги на "Ролан Гарос" - 8 титли в периода 1903 - 1914 г.;

 

* За 8-а поредна година Надал печели поне една титла от Големия шлем - изравнява се на върха по този показател заедно с Роджър Федерер, Пийт Сампрас и Бьорн Борг. 

 

* Надал вече е на трето място във вечната класация за поредни финали на ГШ турнирите - Рафа вече има 5 поредни финала, като пред него е само Федерер веднъж с 10 и втори път пак той, с 8. Джими Конърс и Бьорн Борг имат 6 поредни финала, но двамата пропускат турнир от Шлема.

 

* Надал и Джокович поставиха един невероятен рекорд - никога досега в историята не се бе случвало двама тенисисти да си оспорват титлата и на четирите ГШ турнира последователно.

 

* Надал вече има 16 финала в Големия шлем, колкото имат Бьорн Борг и Кен Розуел. Повече от него имат само Роджър Федерер (23), Иван Лендъл (19), Пийт Сампрас (18) и Род Лейвър (17).

 

* Баланс от изиграни финали в кариерата си - 50-21.

 

* Рафаел Надал за трети пъти прекъсва опит за постигане на кариерен Голям шлем на даден тенисист и забележителното е, че винаги прави това срещу световния номер 1 в този момент. На два пъти Надал осуетява опита на Федерер да се срещне с историята през 2006 и 2007 г. на финала на "Ролан Гарос". Сега същото се получи и с Новак Джокович. 

 

* Баланс на Надал срещу актуалния номер 1 в световната ранглиста (победи/загуби):  16-8 (най-доброто постижение в историята). От тях - 13-6 срещу Федерер и 3-2 срещу Джокович.

 

* Баланс от изиграни финали на ГШ турнири до момента - 11-5 (спечелени/загубени).

 

* Баланс от изиграни финални срещи на клей - 36-4!!! 

 

* Баланс, когато се стигне до решаващ сет на финал на клей - 10-1 

 

* Баланс, когато се стигне до решаващ сет на клей - 31-7.

СНИМКИ ОТ ТРИУМФА НА НАДАЛ НА "РОЛАН ГАРОС"!

ГЕОРГИ СТОЯНОВ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини