Просто Мария Шарапова



13-06-2012 15:10 | Станко Димов

Мария Шарапова! След няколко години пауза, руската тенис-кралица отново се върна на върха на ранглистата. Дотук нищо странно. Нетипичното в случая е, че този факт остава някакси в полезрението. Причината – кариерният Голям шлем, който рускинята записа.

Преди 4 години, когато Шарапова за първи път оглави ранглистата, тя също бе изключителен играч. За разлика от други след нея, тя имаше на сметката си 3 титли от Големия шлем, а с играта и хъса си показваше, че ще спечели поне още толкова.

За жалост малшансът, липсата на късмет в дадени момент и най-вече тежката контузия в рамото тласнаха кариерата и в друг път. Един път изпълнен с неяснота и куп въпроси – ще се завърне ли някога на корта, ще може ли да играе на предишното ниво, ще спечелили титла от шлема пак, ще бъде ли отново в Топ 10, ще може ли да бъде №1 т.н. и т.н.
Въпроси, особено важни не само за Мария Шарапова и феновете й, но и за десетките мощ ни спонсори, които стоят неотлъчно зад рускинята пред годините, обагряйки пълния й облик на й извън корта.

Харесвана от едни и мразена от други, Мария Шарапова е марка, която няма еквивалент в женския тенис. На което и място в света да е, рускинята ще играе на големите кортове, двубоите й  ще се излъчват пряко по телевизията, тя отново ще бъде в центъра на обективите. Тя просто го може най-добре – хем да бъде добра на корта, хем да сияе пред камерите в някое вечерно шоу, или нов рекламен клип например.

Но да се върнем отново на кариерата и й представянето й на корта. Спокойно можем да говорим за Мария Шарапова пред и след контузията, защото става въпрос за две различни тенисистки.

И това най-вече се затвърждава с представянето на Шарапова на „Ролан Гарос”. Полуфинал през 2011-та година, финал и титла през 2012-та! Нещо, което изглеждаше напълно налудничево за Шарапова преди контузията. Защо ли, ами защото тогава тя бе „крава на лед”.

Тази година на няколко пъти дори видяхме преплъзнаване по клея от Шарапова, което си е истинско събитие и важен етап в нейната кариера. Дали това се дължи само на работата с японския спец Ютака Накамура не ясно, но е кристално ясно, че рускинята подобри играта си, че тя се разви.

Когато вече си бил №1 в света, когато ще останеш №1 за спонсорите до края на кариерата си, без значение на кое място си в ранглистата, какъвто е случая с Шарапова, и въпреки това положиш усилия да се развиеш и подобриш, това е повече от похвално.

Финал на Уимбълдън, финал на Australian Open и титла от „Ролан Гарос” - всичко това в рамките на около 10 месеца. Завръщането на върха на ранглистата дори не искам да го отбелязвам, защото след споменатите факти то е неизбежно. Като прибавим и годините -  само 25...Мария Шарапова спокойно може да се задържи някъде в челото на женския тенис още дълго време.

И ако още от преди тя бе силна на трева и на хард, сега е повече от видно, че е класа и на клей. Справка тази година – 3 титли и 1 загуба за целия сезон на червени кортове...впечатляващо!

И ако преди „Ролан Гарос” всички говореха за „кариерния шлем” на Новак Джокович, то в един момент Шарапова ни „изненада” с неин такъв, добавяйки и последната липсваща титла във витрината.

И ако Ли На призна, че спада във формата й след триумфа на „Ролан Гарос” миналата година е бил „неизбежен”, в следствие на много ангажименти извън корта, които са и били чужди до този момент, то за Шарапова такава опасност няма. Тя не само е подготвена за цялото медийно внимание, но рускинята живее за него и се чувства най-добре, когато то е върху нея. Кучка в съблекалнята, шампион на корта и кралица извън него...дами и господа, представяме ви Мария Шарапова.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини