Енен и Клайстърс - двете страни на успеха



Енен и Клайстърс - двете страни на успеха
Свързани играчи
29-12-2009 03:32 | Станко Димов

Женският тенис въобще не може да се сравнява с мъжкия заради много фактори. Една от главните причини е това, че в него няма съперничество от рода на това между Федерер и Надал. Както казват в една реклама - и това вече се промени. Промени се, защото на корта следващата седмица се връщат две истински звезди - Жустин Енен и Ким Клайстърс. При това заедно. С трепет може да очакваме евентуален техен първи мач от три години насам още в Бризбейн, а след това и на Australian open.

За последно те се срещнаха на Уимбълдън 2006 г. и общата картина показва 12 на 10 победи за Енен. Тя определено има по-добри резултати в Шлема и спечели и трите финала между двете.

Освен всичко техните кариери се белязани от доста паралели. Те постигнаха наистина много, след което по идентичен начин се отказаха. Сега пък се връщат, сякаш в комплект. И ако Енен има убийствено красив бекхенд, то Клайстърс блести с перфектния си форхенд.

Като личности обаче не можем да кажем, че си приличат. Клайстърс е от фламандската част на Белгия, усмихната, позитивна и винаги в прекрасно настроение. С часове може да забавлява хората и журналистите около нея, без да й стане досадно. Тя вече е семейна и се радва на първо детенце. От другата страна е Енен. Тя е от френската част на страната и може да бъде определена като интроверт. Затворена и вглъбена в собствените си мисли. Въобще - нищо общо със сънародничката й. На всичкото отгоре претърпя неуспешен брак и се разведе.

Клайстърс се върна на корта през август и доста бързо успя, макар и сензационно да спечели US Open. Това сякаш допълнително мотивира Жустин и тя също заяви амбиции за 2010-а. Нов паралел - и двете твърдят, че главната им цел оттук нататък е спечелването на Уимбълдън. Енен вече има два загубени финала, единият срещу наскоро отказалата се Амели Моресмо, която поне в Лондон няма да я тормози. Затова пък двете белгийки ще трябва някакси да се преборят с "бригадата на Уилямс", която дълги години има запазено място в ложата на "Ол Инглънд Клъб" за втората събота от надпреварата.

И най-важното. Енен и Клайстърс най-после ще внесат онази интрига и позагубена идентичност на женския тенис. Сега би трябвало да ни очаква най-интересният сезон от години насам. Добрите новини не свършват дотук. Очакваме Мария Шарапова вече да е на 100%. Същото важи и за Ана Иванович, която твърди че също има амбиции за челото, така че предстои да бъде вълнуващо. Има поне още няколко добри тенисистки като Вика Азаренка, които също заслужават вниманието ни и допълнително ще украсят сезона с присъствието си. И в пряк, и в преносен смисъл.






Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини