Федерер наказа Джокович и е на рекорден 8-и финал



06-07-2012 18:03 | Николай Драгиев

Роджър Федерер за рекорден осми път е на финал на Уимбълдън! Това стана възможно, след като швейцарецът победи в полуфиналите световния номер 1 Новак Джокович с 6:3, 3:6, 6:4, 6:3. Така той изпревари Пийт Сампрас и Борис Бекер, които имат по 7 финала в Лондон.

Във финали на турнири от Големия шлем е със статистика от 14:1 срещу съперници различни от Рафаел Надал. Единствената му друга загуба дойде от Хуан Мартин дел Потро на US Open 2009.

В Лондон Пийт Сампрас и Борис Бекер имаха по 7 досега, но швейцарецът ги изпревари. Ако спечели титлата в Лондон Федерер отново може да се завърне на върха в световната ранглиста! Там той ще се изравни с Пийт Сампрас с 286 седмици като лидер.

"Много съм щастлив. Изиграх страхотен мач днес, Новак също. Въобще целият турнир е страхотен за мен," обясни Федерер, който за целия мач направи само 10 непредизвикани грешки.

"Имах трудни няколко дни. В последните 5-6 дни не се чувствах добре, но не ми се говори затова," обясни пък Новак Джокович.

"Залогът във финала е огромен - рекордният брой титли от Големия шлем, номер 1 в света," каза Федерер, който може да се изравни с Пийт Сампрас с 286 седмици като лидер в подреждането, което е абсолютният рекорд.

До момента Федерер има статистика от 14:1 победи/загуби във финали на турнири от Големия шлем срещу съперници, които не се казват Рафаел Надал. Единствената му друга загуба дойде от Хуан Мартин дел Потро на US Open 2009.

Това е общо 24-и финал в Големия шлем за швейцареца, което също е рекордно постижение. След Федерер е Иван Лендъл с 19.

При титла в Лондон Федерер отново ще се завърне като номер 1 в световната ранглиста и ще изравни рекорда на Пийт Сампрас от 286 седмици начело на подреждането.

Във финали на турнири от Големия шлем Федерер е със статистика от 14:1 срещу съперници, които не се казват Рафаел Надал. Единствената му друга загуба е от Хуан Мартин дел Потро.

Съперникът на Федерер във финала ще бъде Анди Мъри, който се справи Жо-Вилфред Цонга. Той стана първият британец от 74 години, достигнал финал в Лондон.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини