Кралят се завърна! (ВИДЕО)



08-07-2012 20:12 | Станко Димов

Роджър Федерер спечели за 7-ми път Откритото първенство по тенис на Великобритания – Уимбълдън. На финала швейцарецът се наложи с 4:6, 7:5, 6:3, 6:4 над голямата надежда на домакините Анди Мъри. Двамата предложиха много равностойна битка в първите два сета, но след това Федерер взе предимство и заслужено наложи волята си. Едно от най-силните оръжия на ФедЕкспрес в днешния ден бе неговият бекхенд, който не го предаде в нито един момент от двубоя.

Триумфът на швейцареца е двойно по-сладък, защото му гарантира и завръщане на върха на ранглистата, нещо, което не се е случвало повече от 2 години. Това пък от своя страна означава и подобряване на постижението на легендата Пийт Сампрас за най-много седмици като №1 в света! Титлата е общо 17-та за Федерер от Големия шлем, постижение, което скоро едва ли ще бъде застигнато.

От своя страна домакините от Великобритания ще трябва да почакат поне още една година, за да видят местен тенисист да печели Уимбълдън. Последният, който го направи бе Фред Пери през 1936-та година. За Мъри днешният финал бе 4-ти в турнир от Големия шлем, като шотландецът продължава да няма триумф. Добрата новина е, че за разлика от предишнитре 3 случая, този път Мъри взе поне един сет.

Двубоят започна по мечтан начин за Мъри и още около 15 000 зрители, които бяха заели места по трибуните на Централния корт. Още в първия гейм Мъри проби, след което затвърди за 2:0. Федерер обаче побърза да отговори и на свой ред влезе в серия от 3 гейма, с които поведе с 3:2. Ключов за изхода на сета се оказа 8-ия гейм, който продължи около 12 минути. Федерер получи две точки за пробив, които си бяха скрити мачболи.

Вместо преднина 5:3 и сервис, швейцарецът не успя да пробие пак подаването на съперника и Мъри някакси оцеля - 4:4. В ответния гейм местният любимец достигна до преднина 15:40 и от първия път проби за 5:4, след което с лекота затвори сета - 6:4. Това беше и първи случай, в който Анди Мъри печели сет на финал на турнир от Големия шлем!

Окрилен от аванса в резултата Мъри започна отлично и втората част.

При 2:2 шотландецът поведе с 15:40, но не успя да пробие. Малко по-късно, при 4:4, Мъри получи 2 скрити сетбола, но и този път Федерер се спаси. И за да се повтори картината от първия сет, когато не се възползваш от шансовете ти те наказват. Доказа го Федерер, който в последния възможен момент достигна до точка за пробив и с брилянтно отигрване в близост до мрежата проби за 7:5. Пълно статукво на корта в този момент.

За да бъде атмосферата изцяло в стила на Уимбълдън, в началото на третия сет над Лондон заваля, което прибра двамата тенисисти в съблекалнята.

След около 40 минути пауза, Мъри и Федерер отново излязоха на корта, за да довършат двубоя си под вече спуснатия покрив на централния корт. Развръзката в сета дойде в шестия гейм, който продължи 20 минути и мина през 10 равенства. Федерер пропиля 5 точки за пробив, но при шестия бе безмилостен и поведе с 4:2, след което до края на сета не остави шанс на съперника да се върне в резултата – 6:3.

По този начин 30-годишният швейцарец се доближи само на сет от рекордна 7-ма титла от Уимбълдън. За Мъри надеждата оставаше, но сякаш с всяка изминали минутка на корта британецът губеше от увереността, която демонстрира в началото на двубоя.

Федерер се разигра зверски и проби за 3:2, което до голяма степен значеше и край на надеждите на Мъри за първа титла. До края швейцарецът не допусна изненади и затвори уверено двубоя, поздравявайки се със 7-ма титла от Уимбълдън и общо 17-та от турнири от Големия шлем.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини