Роджър Федерер от 1 до 10



11-07-2012 13:34 | Станко Димов

Ден след като спечели 7-ата си титла на "Уимбълдън", Роджър Федерер се върна на върха в световната ранглиста по тенис за първи път от 31 май 2010 г. Купата в Лондон осигури на швейцарския маестро и участие на заключителния за сезона "Мастърс" отново в английската столица през ноември.

В този турнир той ще играе за 11-и пореден сезон и ще опита да стане шампион за 7-и път. Другите двама сигурни за мачовете в "О2 арена" са Новак Джокович (Сър) и Рафаел Надал (Исп).

Федерер изравни рекорда на Пийт Сампрас от 286 седмици като номер 1 в света и в понеделник ще задмине американеца. Само месец преди 31-ия си рожден ден Роджър стана вторият най-възрастен начело на класацията на професионалните тенисисти. Преди него е само Андре Агаси (САЩ), който го направи на 33 години и 131 дни. Ето 10 от най-важните неща в живота и кариерата на ФедЕкс.

1. Духът на победител

Роджър е син на Робърт, който направи кариера във фармацевтичния бизнес, и на неговата южноафриканска съпруга Линет. Бащата присъства на всички важни мачове и винаги носи шапка с логото на сина си. Роджър има и сестра Даяна, по-голяма с 2 г.

2. Идолите на шампиона

Федерер започва да играе тенис на 8 години и неговите герои са Борис Бекер и Стефан Едберг, които тогава управляват тениса. Любимият му играч е друга легенда - Пийт Сампрас.

3. Подкрепа на домашния отбор

Посещава всички мачове на любимия футболен клуб "Базел" в Швейцария и в чужбина. Иначе в свободното си време разпуска на плажа, играе карти и тенис на маса.

4. Вдъхновение от световното по футбол

В Южна Африка през 2010 г. отправи специално послание за успех към Швейцария. Подейства, защото отборът победи в групата бъдещия шампион Испания.

5. Говори френски, шведски, английски и италиански освен немския

Според страната, в която се намира, ползва съответния език, за да поздрави публиката на корта.

6. Олимпийски романс

Федерер срещна бъдещата си съпруга Мирка Вавринек като състезател от швейцарския отбор на олимпиадата в Сидни през 2000 г. Сватбата бе на 11 април 2009 г. в родния му Базел.

7. Двойна радост

Близначките Шарлийн Рива и Майла Роуз се родиха на 23 юли 2009 г. и вече пътуват по турнирите да подкрепят баща си. "Те още нищо не разбират, но самото им присъствие е много важно за мен", твърди шампионът.

8. Със знамето в ръка

Връзката на Федерер с олимпиадите е много силна - той носеше знамето на Швейцария на откриването в Атина през 2004 г. и в Пекин 4 години по-късно. Още не е решил, но почти сигурно ще направи същото и съвсем скоро в Лондон заедно с колегите Мария Шарапова, Новак Джокович, Рафаел Надал и Агнешка Радванска.

9. Как започна всичко на "Уимбълдън"

Любовта му към този турнир е надлежно документирана, но след началото през 1999 г. три пъти отпадна в първия кръг. Когато най-после стана шампион през 2003 г., се разплака на централния корт.

10. 7 от 8
Федерер има 7 титли и един загубен финал на "Уимбълдън". Във финалните двубои е побеждавал Марк Филипусис, Анди Родик (3 пъти), Рафаел Надал (2 пъти) и Анди Мъри.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини