Това, което не знаете за системата "Hawk-Eye"



13-03-2010 19:18 | Николай Драгиев

На 1 април се навършват цели 4 години, откакто системата "Hawk-Eye" (Ястребово око) официално влезе в света на тениса. Не само влезе, но и го промени значително. Появата на подобна модерна технология в спорт с толкова традиции, бе трудно. Тя бе посрещната враждебно, но в крайна сметка донесе свеж полъх и още повече забавление за зрителите, както на корта, така и извън него.

Как всъщност работи системата?

За специалистите, които се занимават с нея има отделна стая на всеки турнир, където те мога да разположат своята техника. Използват се 4 изключително бързи видео-камери, които проследяват попаденията на топката от всички възможни позиции на корта. Системата много бързо обработка техните видео емисии със своя скоростен процесор. В самата база данни пък са зададени различни данни за правилата на дадената игра, тъй като тенисът далеч не е единственият спорт, който се възползва от услугите й.

 


Самата система прихваща летежа на топката и затова толкова бързо генерира информацията, която зрителите получават. Различните кадри от отделните камери изпращат своите данни и така сравнението става от поне 2 източника. След това компютърът "преценява" дали има нарушаване на правилата. Иначе се пази база данни, която архивира информацията и е напълно възможно да бъдат правени сериозни анализи за тенденциите в статистиката на отделните играчи, за един куп различни компоненти.


Разнопосочните оценки.

При появата на "Ястребовото око" много тенисисти веднага се обявиха против него. Най-известните сред тях бяха настоящият номер 1 Роджър Федерер и бившият такъв Марат Сафин. Други пък възторжено го подкрепиха. Така или иначе вече 4 години то е част от тениса и надали това скоро ще се промени.

"Зрителите определено се забавляват с "окото". Това е най-важното. Явно е добро нововъведение," прозорливо вметва Светлана Кузнецова.

"Отдавна обяснявах, че трябва да се въведе повторение. Очевидно е, че е по-интересно така," натъртва скептичният иначе Джон МакЕнроу.

"Топката в днешно време лети толкова бързо, че дори най-добрите съдии по линиите, нямат шанс. Тази технология наистина елиминира човешка грешка. На всичкото отгоре драмата за зрителите и играчите е пълна," допълва Джеймс Блейк.

 

Големият въпрос обаче е, дали системата наистина е толкова точна? На моменти тя отсъжда доста странни неща, при топки, които е лесно да се види къде падат. Според проведени тестове от ITF, "Ястребовото око" дава на 100% коректни отсъждания като средната отчетена възможност за грешка, е 3,6 мм.

Съществуват обаче фактори, които пречат на коректната работа на технологията. Това са вятърът, който въздейства на работата на камерите, силното слънце и сянката, която пада на определени места по корта и всякакви подобни явления. Тъкмо в тази връзка мачовете на закрито са далеч по-лесни за вярно отчитане. Въпреки това създателите й твърдят, че тя е подходяща за всякакви условия и настилки.

Интересни факти.

Според систематизирани данни в последните години, жените са тези, които много по-акуратно използват Hawk-Eye. Самите тенисисти признават, че използват доста емоционален подход при поискването на "Окото". Други пък просто искат да си починат след тежко разиграване, а това им осигурява още 30 секунди почивка. Мнението им е обобщено от коментар на Николай Давиденко:

"Често наистина го използвам в знак на отчаяние, без въобще да съм сигурен в себе си. В крайна сметка шансът ми за успех е 50%, така че няма причина да не проверя. При всички положения е хубаво да можем да го използваме, особено когато сме сигурни, че съдиите бъркат."

Историята познава и случай в една от битките между Надал и Федерер на "Уимбълдън", когато вбесеният швейцарец дори поиска от съдията, системата да не се използва до края на въпросната среща. Разбира се искането на швейцареца не бе уважено.

По принцип има и случаи, в които системата не работи и тогава остава отсъждането на съдията. През март 2008 г. от Световната тенис федерация проведоха редица срещи, чрез които трябваше да бъде унифицирано използването на системата. В крайна сметка бе решено да се използва подобно обжалване 3 пъти по време на сет плюс едно допълнително, ако се стигне до тайбрек.

Системата още се използва доста успешно в крикета, снукъра, а дори и във видео-игри. Най-големият си пробив обаче създателите "Roke Manor Research Limited" могат да направят, ако от световната футболна федерация - ФИФА решат да въведат "Ястребовото око". Това най-вероятно ще се наложи при отсъждане на спорни положения при попадане на топката зад голлинията на вратата.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини