Сампрас: Олимпийският тенис турнир се нуждае от промяна



17-07-2012 13:30 | Николай Драганов

Носителят на 14 титли от Големия шлем и считан от мнозина да най-добрият тенисист в историята Пийт Сампрас отправи известни критики към начина на провеждане и формата на олимпийския турнир по тенис.

 

След 10 дни в Лондон стартира Олимпиадата, а за всеки спортист това би трябвало да бъде най-големият и мечтан форум. В света на тениса стойността му е още по-голяма, тъй като турнири от Големия шлем има всяка година, но Олимпиадата е само веднъж.

 

Според Сампрас, тенисът със сигурност трябва да бъде олимпийски спорт, но форматът и цялостният му замисъл по време на Игрите се нуждае от корекция, свързана най-вече за усещането за принадлежност към националния флаг и родината на всеки състезател.

 

"Когато играх в Барселона през 1992-а бях сигурен, че тенисът трябва да бъде част от игрите, но ми се искаше форматът му да е насочен в по-голяма степен към отборните успехи, а не към личните", коментира американецът.

 

"Спомням си че в първи кръг играех мач на един от кортове, а на съседния до мен Джим Къриер играеше съвсем различен двубой. Помислих си "нали трябваше да сме отбор, променете правилата по някакъв начин, за да се чувстваме по-уникално по време на този форум."

 

"В Барселона се почувствах разделен от Джим, а той беше от моя отбор. Промяна в тази насока би имала много положителен ефект. Когато играеш на двойки се чувстваш в отбора на САЩ, но когато играем сингъл, няма нищо такова. Чувстваш се като на всеки друг турнир. Иска ми се на Олимпиадата водещ да е твоят отбор и твоята страна", подчерта той.

 

"По време на тенис турнира, който е част от Игрите не се гледаше толкова сериозно. Всичко беше лека атлетика, гимнастика, плуване и други традиционни олимпийски спортове. Не всеки участваше, което сега не е така. Аз обаче участвах и се забавлявах много. За съжаление, не играх много добре."

 

"Това е много голямо събитие, което приковава вниманието на целия свят. Това е безценен опит, възможност веднъж в живота. През тази година турнирът ще се проведе на кортовете на "Уимбълдън", което го прави още по-специален и уникален и ако имах тази възможност, със сигурност бих участвал", завърши легендарният Пийт Сампрас.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини