Може ли да доминира Анди Мъри след триумфа на US Open?



12-09-2012 15:43 | Станко Димов

Епичният 5-сетов финал в понеделник не само сложи край на 76-годишното чакане на Великобритания за титла в Шлема, но също така може да постави началото на нещо голямо за Анди Мъри.

Бившият шампион от Уимбълдън Пат Кеш и носителят на 7 титли от Големия шлем Матс Виландер са убедени, че триумфът на Мъри на US Open може да го тласне към бъдеще успехи. Ето и защо мислят така:

КОНКУРЕНЦИЯТА

През цялата си кариера до момента Мъри се бори с „големите трима” в световния тенис – Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович, които до понеделник, бяха спечелили 29 от последните 30 титли от Големия шлем. Кеш и Виландер са убедени, че Топ 3 ще се превърне в Топ 4, а Анди Мъри ще допълни елитната компания.

„Федерер е на 31 и той е в залеза на кариерата си. Със сигурност ще видим още велики двубои и турнири от него, точно както бе на Уимбълдън, но техният брой вече няма да е толкова голям”, сподели Пат Кеш. „Мъри и Джокович винаги правят оспорвани двубоя, а Анди показа, че знае как да излезе победител”.

Може би единственият играч, срещу когото Мъри има значително слаби показатели е Рафаел Надал. Двамата имат 18 двубоя, в които испанецът води с 13:5 победи. В турнирите от Шлема показателите са 6:2 за Рафа.

Най-големият съперник на Надал обаче се оказва собственото му тяло и контузиите. Заради травма в коляното испанецът пропусна втората половина на сезона, като не взе участие в Олимпийския турнир и US Open.

„Надал наистина е най-трудният съперник за Анди, но той има големи проблеми с контузии”, коментира Кеш. „Неговият стил на игра подлага под натиск колената му и той пропуска доста турнири заради травми”.

Виландер споделя мнението: „Рафа наистина е голямо предизвикателство за клей и трева. Но когато става въпрос за твърди кортове положението е друго. Той не може да стане голям фактор на хард заради здравословните си проблеми. Това ще му попречи и да се върне на първото място в света”.

КАК МОЖЕ ДА СЕ ПОДОБРИ ОЩЕ

Да вкусиш от успеха в Големия шлем след 4 загубени финала ще бъде сериозен стимул за Анди Мъри, счита Матс Виландер.

„Знаехме, че Анди е добър колкото останалите. Единственото нещо, което го нареждаше зад тях (Федерер, Надал, Джокович) бе психиката му, напрежението, че все още няма титла от Шлема. Победата в Ню Йорк ще му вдъхне увереност и вяра в собствените сили и може да направи разликата”, сподели шведът.

Кеш е съгласен с Виландер. „В петия сет срещу Джокович Мъри се оплакваше, че краката му станали на желе. Това бе причинено от умората, но също така от нервите и напрежението. Спечелването на първата титла от Шлема със сигурност ще помогне в този аспект”, смята Кеш.

Австралиецът призна, че е възхитен от агресивната игра на Анди Мъри от началото на годината. „Тактически Мъри вече е по-агресивен играч в близост до основната линия. Това означава, че той може да вземе топката рано и да контролира разиграването. Преди не беше така, редовно го гледахме да стои по-пасивен и да очаква съперникът му да сгреши”, сподели Кеш.

„Бих се радвам да го видя и повече в близост до мрежата, нещо, което не видях в двубоя с Джокович. Анди може да прави отлични волета и заради това смятам, че ще бъде много успешен в близост до мрежата”.

ФАКТОРЪТ ЛЕНДЪЛ

Мнозина споделят мнението, че Иван Лендъл е с основна заслуга за триумфа на Мъри с първа титла от Шлема. Може ли да го тласне към още големи титли?

„Треньорите много пъти са подценявани. Спомням си за треньора на Марк Филипусис, когато той игра финал на US Open и Купа „Дейвис”, сподели Кеш, който победи Иван Лендъл на финала на Уимбълдън през 1987.

„Със сигурност Иван изигра ключова роля. Преди Анди страдаше, че не може да открие човек, който да го мотивира и да го вдигне нагоре. Иван е някой, който определено слушаш. Той вдъхна на Анди увереност, спокойствие и му помогна с огромния си опит”.

Също като Мъри, Иван Лендъл загуби първите си 4 финала в Големия шлем, но след това се превърна в доминатор в този спорт в продължение на години и успя да спечели 8 титли от Шлема.

„Като играч Лендъл никога не се е концентрирал просто да спечели първата си титла от Шлема. Сигурен съм, че ще каже на Мъри, че това е само началото. С Анди той иска да направи съвсем малко подобрения, които обаче да донесат голямата разлика на корта”, коментира Пат Кеш.

КАКВО МОЖЕ ДА ПОСТИГНЕ?

Пат Кеш: „Мисля, че ще спечели поне половин дузина турнири от Големия шлем. Определено го виждам като шампион от Australian Open и Уимбълдън, защото не още следващата година. Съвсем скоро той ще бъде и №1 в света”.

Матс Виландер: „Това е перфектният момент Мъри да влезе в кръга на победителите и да разбута другите от пътя си. Не виждам причината, поради която той да не може да спечели 6 или 7 титли от Големия шлем. За мен той е толкова добър, колкото и другите трима (Федерер, Надал и Джокович) и може да се бори с тях на всяка настилка”.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини