Капитанът на Русия проговори: Обиграваме млади за Рио 2016



17-09-2012 19:11 | Мара Калчева

Капитанът на руския отбор за Купа "Дейвис" и бивш министър на спорта, Шамил Тарпищев, коментира отпадането на тима от Световната група и възможността за завръщане в нея. В руската преса се появиха коментари, че е било умишлено след като изобщо не са повикани да играят най-добрите тенисисти на Русия.


Ето отговора на Шамил Тарпищев, който е и президент на Всеруската асоциация по тенис пред Спорт-Экспресс:


Има ли смисъл да оставаме в Световната група? Трябва да разберем какво искат от нас – да стоим в елита или да създадем добри тенисисти за Олимпиадата в Рио през 2016 г.? Добре, ако ни е нужно оставането в Световната група на Купа "Дейвис", дайте да платим парите и да повикаме всички наши водещи играчи, за да се върнем на върха в следващата година. Но после какво?


"Само ще мигнем и ще дойдат игрите в Рио. Но като нямаме финансиране ние не можем да подготвим нито един тенисист за четири години.

В Русия за Олимпиадата в Бразилия още никой не мисли, защото всички пари се хвърлят за зимните спортове и Игрите в Сочи 2014. Тенис обаче не се прави за два дни и ние реално закъсняваме с подготовката на момчетата. А с тия темпове след 2-3 години ситуацията и при жените ще стане същата. Въпреки това ще изискват резултати от нас. Защо ще изискват щом нищо не са направили за подобряване на положението?


На Олимпийски игри се разиграват три комплекта медали, а в нашата страна няма условия за тренировки и израстване на двойките. Тенисът създава страхотен имидж на Русия, но вниманието към нашия спорт е нула и аз не мога да разбера защо.


Ако ситуацията не се промени към добро, то ние ще използваме Купа Дейвис като поле за подготовка на младите тенисисти за  олимпиадата в Рио и ще преминем на точкова система, както беше навремето в СССР и благодарение на коята се появиха нашите звезди – Чесноков, Черкасов, Кафелников, Сафин и др. Разбира се, това е достатъчно скандална ситуация, но нямаме друг изход”, завърши коментара си Шамил Тарпищев.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини