Каролина Вожняцки води колоната към София



26-09-2012 14:22 | Станко Димов

Бившата номер едно в света Каролина Вожняцки е реалният лидер на класацията „Пътят към София” за тенисистките, които ще добият право да участват в Турнира на шампионките в зала „Арена Армеец” от 30 октомври до 4 ноември, който е с награден фонд 750 000 долара.

Датчанката покри едното условие – да спечели състезание от категория „Интернешънъл”, след като победи в Сеул миналия уикенд. Второто е класиране в световната ранглиста на WTA, където Вожняцки е №11.

Преди нея в „Пътят към София” в момента са Анжелик Кербер от Германия, която е шеста, и седмата в подреждането Сара Ерани. Но първите осем са задължени да играят на WTA Championships в Истанбул, което означава, че Кербер и Ерани няма да пристигнат в България.

В момента практически сигурни участнички освен Вожняцки са още Кайа Канепи от Естония, Роберта Вични от Италия и Надя Петрова от Русия. Те са съответно 15-а, 16-а и 18-а в ранглистата.

Останалите две тенисистки, които към 26 септември са с билет за София, са Цзе Чжън от Китай (№27 в света) и Даниела Хантухова от Словакия (№33). За момента резерви са Мона Бартел от Германия и Франческа Скиавоне от Италия.

Останалите две места са за тенисистки с „уайлд кард”. Едната покана, както е известно, е за Цветана Пиронкова. Втората „уайлд кард” ще бъде дадена в средата на октомври.

Кандидатки за нея са Марион Бартоли, Сорана Кърстя, Анастасия Павлюченкова и др. Сред възможните поканени са още имена от световна класа като Доминика Цибулкова (Словакия), Мария Кириленко и Вера Звонарьова (Русия), Флавия Пенета (Италия) и Андрея Петкович и Юлия Гьоргес от Германия.

До края на сезона остават още само три състезания от категория „Интернешънъл” – в Осака и Линц от 8 октомври и в Люксембург седмица по-късно. Турнирът на шампионките е с нов формат през тази година. Осемте тенисистки ще бъдат разпределени в две групи по четири, а няма да играят на пряко отстраняване, както беше предишните два сезона в Бали.

Двубоите в тях са от 30 октомври до 2 ноември. Вече е ясно, че Пиронкова ще изиграе първия си мач в групата на 30-и На 3 ноември са полуфиналите, в които победителката от група „А” играе с втората от „Б” и първата от „Б” с втората от „А”.

На 4 ноември, неделя, е финалната среща в зала „Арена Армеец”. Шампионката ще си тръгне от София с чек за 270 000 долара, ако е спечелила и трите си мача в групата, и с 375 точки за световната ранглиста. Само за участие всяка състезателка получава 35 000 долара.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини