Надал: Тенисът се превръща в бизнес, а не трябва да е така



29-09-2012 14:35 | Станко Димов

Испанският тенис шампион е аут от 3 месеца. За последно той игра на 28 юли, когато във втори кръг на Уимбълдън загуби от №100 в света Лукаш Росол. Той не бе в състояние да защити Олимпийската титла, а освен това пропусна и US Open, където е шампион от 2010-а. Рафа Надал отново страда от контузия в колената, но този път положението изглежда е по-сериозно от преди. Испанецът бе така любезен да отговори на няколко въпроса на журналиста от „Гадзета дело спорт” Винченцо Мартучи.

- Рафа, как е коляното?
- Работя здраво всеки ден, както във фитнеса, така и като физиотерапия. Освен това плувам доста. Както в морето, така и в басейн. За жалост обаче все още не мога да играя тенис.

- Ти спечели твоята 7-а титла от „Ролан Гарос” контузен, нали така?
-  Проблемите започнаха през февруари на Индиан Уелс. Трябваше да се откажа преди полуфиналите в Маями, но след това се завърнах по-силен на „Ролан Гарос”, където играх на полуфиналите с инжекция. Спечели само защото по това време играех може би най-добрия тенис в кариерата си. Но травмата се влоши в Хале, а седмица преди Уимбълдън положението беше ужасно.

- До момента редовно си играл с болка. Какво е различното този път? Защо не можеш сега да се върнеш на корта?
- Всеки един професионален спортист в даден момент от кариерата си е играл с болка. Моят праг на търпимост на болката е относително висок и в миналото не рядко съм го показвал. За един атлети винаги е трудно да спре в момент, в който може да се конкурира с най-добрите в света. Но всички тези решения не се отразиха добре на коляното ми. Болката стана жестока. Тук вече въпросът не бе да стисна зъби и да изляза на корта, а дали изобщо мога да изляза на корта. Толкова ме болеше, че едва ли можех да изиграя повече от един или два гейма. Моята цел е не просто да се върна на корта и да спечеля няколко двубоя. Искам да мога отново да играя тенис! След „Ролан Гарос” това нямаше как да се получи. Коляното ми просто не можеше да продължи повече да издържа на натоварването. Започнах да се чудя как да държа крака си, за да мода да продължа да го натоварвам. Но това беше невъзможно. Аз дори не можех да вървя нормално, какво остава да играя. В този момент единственото, за което си мислех бе как да помогна на коляното си.


- Кой беше най-трудният момент след Уимбълдън?

- Без съмнение оттеглянето ми от Олимпийските игри. Само за няколко седмици трябваше да претърпя сериозни удари. Бях избран да нося флага на Испания на церемонията по откриването на игрите, нещо, което не се случва всеки ден или всяка година. Това беше по-голям удар за мен от това да пропусна US Open. След като съм бил в Топ 2 на света в продължение на 7 години, ранглистата за мен вече няма значение. Това, което има значение са титлите от Големия шлем. Но, ако спре сега и си взема почивка знам, че ще бъда в състояние да спечеля не само още една титла от Шлема, а още няколко. Трябва да остана позитивен.  Прицелил съм се в Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Но истинската ми цел е да се върна отново на корта възможно най-скоро и да мога отново да играя тенис. Това ще стане само когато съм на 100% здрав.

- Признай си, не те ли беше поне малко страх, че може никога да не се върнеш на корта?
- Моята контузия (синдром Хофа) не е отказвала от спорта никой. Бъдещето изглежда светло. Аз съм на 26 години, все още обичам тениса и това да се състезавам. Тази година бе една от години, в които най-много съм се наслаждавал на тениса. Ще направя всичко по силите си, за да се върна отново на корта. Винаги съм тренирал здраво през живота ми. Не съм толкова глупав да си мисля, че мога просто да се върна на корта и да започна да побеждавам с лекота, особено при толкова жестоката конкуренция в нашия спорт в момента. Играя на най-високо ниво в продължение на 8 сезона. Само преди 3 месеца спечелих „Ролан Гарос”, така че не виждам защо да се притеснявам дори и да пропусна 5 месеца от сезона. Мотивацията и желанието ми да тренирам са същите както преди. Защо да не се върна там, където съм бил през последните години когато отново стъпя на корта?

- Ще сте в състояние отново да играете на твърди кортове, нали?
- Няма как да избегна двубоите на тази настилка, особено след като 2 от турнирите от Шлема (Australian Open и US Open) се провеждат на нея. На твърди кортове са и други важни турнири. Просто ще трябва да играя повече на клей. Колената ми имат нужда от това. За мен е голяма грешка да се играе толкова много на твърда настилка. Казвам това не само сега, повтарям го непрестанно през последните 3 години. Не съм виждал много футболисти, или баскетболисти, един ден да играят на закрито, друг на открито...Не мога да направя нищо за мен, но се надявам поне за следващите поколения да има подобрение по този въпрос. Играта на твърда настилка уврежда колената, глезените и гърба. За жалост обаче спортът се контролира от бизнеса, а в момента е много по-евтино да поддържаш един хард корт, отколкото един тревен или такъв на клей. За мен в това отношение спортът се развива в грешна посока, но това разбира се е само моето мнение.

- Можем ли да видим Надал във финала за Купа „Дейвис” на 16-и ноември?
- Много искам да се възстановя и да взема участие в срещата. Искам също така да поздравя всички момчета в отбора на Испания, който се класира за финал в турнира за 4-и път в последните 5 години. Особено много се радвам за Давид (Ферер), който е на топ ниво през последните години, но няма късмет да се пребори с Джокович, Федерер и Мъри в турнирите от Големия шлем. Нямам представа дали ще бъда готов за финала. Нямам представа кога точно ще се върна в игра и кога ще бъда готов на 100%, както и дали ще попадна в сметките на капитана на отбора. Всичко, което мога да направя е да мисля за утрешния ден, за работата, която трябва да свърша утре, за да помогна на коляното ми да оздравее.


- Кога мислиш, че ще се върнеш на корта?

- Нямам представа дали ще отнеме още 3 седмици или 3 месеца време. Надявам се да играя на Australian Open, дори и няколко дни по-рано на турнира в Катар. Кой знае, може пък да не се върна в игра до сезона на клей. Това, в което съм сигурен е, че няма как да променя стила си на игра. 20 години играя по един и същи начин, няма как сега да направя генерални промени. Да, може да пипна някои детайли тук и там, но като цяло стилът ми ще си остане същия. Преди години тичах по корта много, защото това беше единственият начин да го покрия, когато играя с топ играчите. Сега не е точно така. Сега може би не покривам корта толкова добре, колко Джокович, но това е така, защото сега играя по-добър тенис.

- Докато си контузен Мъри се представи много добре и те измести от третото място в света...
- Това е АТР Tour в момента – Федерер, Джокович и Мъри срещу всички останали. Мъри бе сред топ състезателите в последните 3-4 години. Винаги съм казвал, че той ще спечели титла от Големия шлем. И сега той го направи. За мен той го заслужаваше много. Дали успехът ще го промени? Може би ще започне да печели по-лесно. Той взе олимпийско злато, след това и титла от Шлема. Нормално е това да му вдъхне сериозна увереност. Когато спечелиш първата титла от Шлема е много по-лесно да вземеш и втора такава.

-  „Испанското училище по тенис” създаде също така Сара Ерани и Флавия Пенета...

- Не бих каза, че има „испанско училище”. В нашата страна има отлични условия да се тренира тенис, както и много други спортове. Това е голямата разлика. Имаме големи традиции в тениса, това е много популярен спорт в Испания и много хора го практикуват. Освен това разполагаме и с много добри треньори. За мен тенисът не трябва да бъде бизнес. Когато си треньор трябва да дадеш 100% от себе си, за да се развие твоя ученик. Трябва да покажеш много страст. И ако вали в сряда, трябва да си готов да тренираш ученика си в неделя, когато другите почиват. Не мисля, че да си треньор трябва да е като другите „нормални” професии. Спортът е фантастичен, но е различен. Ако мислиш за спорта само като за биснес, много трудно ще създадеш качествен тенисист. Това беше моят опит като младеж, още от първите ми дни с чичо Тони.

-  Мисли ли Рафа за женитба и деца?
- Разбира се, винаги съм обичал децата. Нормално е да искам един ден да имам собствени. Но не мисля, че този ден ще е сега. Аз съм професионален тенисист, на този етап трябва да съм фокусиран изцяло върху тениса.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини