Джокович: Имам 5 седмици да сваля Федерер от върха



01-10-2012 18:37 | Станко Димов

Новак Джокович се е прицелил към трета титла от турнира China Open в Пекин, която ще му отвори вратата към атака на първото място в ранглистата, където от няколко месеца е превзето от Роджър Федерер.

Турнирът в Пекин е от категорията АТР 500, а във вторник Ноле започва участието си в двубой срещу Михаел Берер (Германия). Сърбинът, който спечели турнира през 2009 и 2010-а, не е играл от US Open насам, където загуби на финал от Анди Мъри.

„3 седмици е доста сериозна пауза за тенисистите по време на сезона. Развълнуван съм и очаквам с нетърпение утрешния двубой. Готов съм да играя. Искам да играя. Тренирах и се подготвях, за да покажа добър тенис”, коментира Джокович на пресконференция преди турнира.

Джокович сдаде първата позиция в ранглистата след Уимбълдън, където Роджър Федерер спечели 17-ата си титла от Големия шлем, побеждавайки на финала Анди Мъри. До края на сезона обаче остават 5 седмици и сърбинът вярва, че битката за първото място в света все още е отворена.

„Все още е възможно да завърша сезона като №1”, сподели Джокович. „В интерес на истината ще се опитам да изиграя максимално концентрирано всеки един турнир до края на сезона. Опитвам се да не мисля какво ще се случи в края на сезона, защото все още ни предстоят няколко турнира в Азия, а след това и няколко в зала в Европа. Всичко е възможно, но се опитвам да не правя сметки, да не мисля за резултатите ма другите играчи, а да се съсредоточа върху моя тенис”, категоричен е шампионът от Australian Open.

Сърбинът не се нае да прогнозира дали новия победител от US Open  - Анди Мъри – ще може да натрупа още няколко титли от Големия шлем на сметката си.

„Не мисля, че има нещо, което можем да предскажем. Това е индивидуален спорт. Много неща могат да окажат влияние на кариерата ти. Най-важното за нас е преди всичко да останем здрави. Това е спорт, който изисква изключителна физическа подготовка”, разясни роденият в Белград състезател.

„През последните години Роджър Федерер, Рафаел Надал, Мъри и аз играхме много добър тенис и взехме почти всички титли от Големия шлем. Мисля, че това направи тениса по-привлекателен, хората искат да гледат нашите съперничества”, коментира Джокера.

„На US Open Мъри игра по-добре от всякога. Определено мисля, че ще бъде сред основните претенденти и в следващите турнири от Шлема. Той определено има качествата, за да бъде шампион. Но да не забравяме, че има и други момчета – като Цонга, Ферер, Бердих, които са готови да накажат всяка една твоя грешка, за да получат своя шанс”, обобщи Джокович.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини