Тестват Анди Мъри 25 пъти на година



01-10-2012 20:34 | Мара Калчева

Председателят на антидопинговата комисия към Международната федерация по тенис (ITF), д-р Стюарт Милър, в интервю за тенис портала The Tennis Space обясни защо играчите рядко се тестват за допинг и даде своята гледна точка към проблема.


-    През 2011 г. са взети само 21 кръвни проби на тенисисти извън състезания – 18 при мъжете и три при жените. Защо толкова малко?
-    Имахме финансови ограничения, които не ни позволиха да увеличим общия брой на тестовете. Отдаде ни се да се справим в някаква степен с този проблем и сега увеличихме тестовете, както на турнирите, така и в извън състезателния период.


-    А какъв е проблемът с кръвните тестове – тяхната висока цена или етиката към тенисистите?
-    Мога да ви кажа само, че в миналото имахме проблем с вземането на кръвни проби. Сега се борим с този проблем.


-    Колко струва подобен тест?
-    Точната сума зависи от броя на взетите образци, от мястото и времето и от този, който провежда анализа. Единична проба може да струва 1000 долара. Ако се правят анализи по новата система, ако се търсят нови забранени вещества, стойността на тестовете се повишава рязко. Освен това в анализа на урина може да се открият повече допингиращи средства в сравнение с кръвните анализи. Стои и въпросът дали да проверяваме за наличие в кръвта на определен препарат, или да провеждаме вариативни тестове. Във втория случай за всеки такъв анализ се налага да се плаща отделно в лабораторията. Това е въпрос и на логистика. За да не губим много пари, трябва едновременно да вземаме кръвни проби от група тенисисти и веднага да ги изпращаме за анализ. Невинаги може да се намери баланс.


-    Какво се търси в кръвните тестове? На първо място – еритропоетин?
-     Не, за него се взема уринна проба. В кръвта може да се търси основно повишено количество кислород, синтетични вещества, които насищат хемоглобина с кислород, хормони на растежа.


- Списъкът на WADA със забранениет вещества ще бъде обновен догодина, нали?
-    Ще бъде завършен през ноември 2013 г. и ще влезе в сила от 1 януари 2015 г.


-    Доколко е сериозен проблемът с допинга в професионалния тенис?
-    Очевидно това е достатъчно сериозен проблем. Доказателство за това са 63 потвърдени случая на използване на допинг от тенисисти в последните години. Наградните фондове за големи победи в тениса изкушават всеки играч, но не може да печелиш по нечестен път. Не мисля, че можем да хванем всички нарушители, защото, за съжаление, нямаме възможност да проверяваме всеки тенисист всеки ден. За нас е очевидно, че в тениса са се използвали и вероятно продължават да се използват забранени вещества. Но това не се прави системно от по-голямата част от играчите. Това не означава, че ще спрем да проверяваме. Правим всичко, което е по нашите сили.


-    През февруари 2009 г. Анди Мъри каза, че го проверяват по 25 пъти на година. Това е твърде много. Възможно ли е да се прилага към всички?
-    Не. Ето защо топ-тенисистите винаги са проверявани много повече от своите колеги по-ниско в рейтинга. Такава е съдбата на най-добрите.


-    Тенисистите не обичат да отварят на допинг-ченгетата рано сутрин и се оплакват...
-    Това е втората страна на проблема. Налага се понякога да се месим в техния личен живот и свободно време, не отричам. Но по този начин ние защитаваме самите тях и техния спорт, като следим за чистотата му. Тази програма потенциално защитава тенисистите от съперници, които вземат допинг. Освен това програмата може да спаси състезателя от използването на опасни за здравето препарати.


- Ограмотявате ли тенисистите на тема допинг?
-    Разпространяваме печатни материали с ключова информация за нашата антидопингова програма, а също – списък с препаратите, които е разрешено да се вземат като терапевтично средство при различни болести. Ние подробно описваме особеностите на нашите тестове, устройваме презентации чрез системата за образование на играчите в ATP. Имаме гореща телефонна линия, на която тенисистът може да позвъни по всяко време на денонощието и да разбере нещо специално за списъка на забранените препарати.


-    А това как се възприема от тенисистите?
-    Всичко това се прави заради тях. Ако те не са се запознали със списъка или ако техният доктор е некомпетентен, това е друг проблем. На официалния сайт постоянно публикуваме нови данни, стремим се да доведем нашето послание до тенисистите. За съжаление има играчи, които предпочитат изобщо да не вникват в тази тематика. Но ние, от своя страна, правим всичко възможно да разпространяваме необходимата информация.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини